Hoppa till huvudinnehåll

Långt över 200 skidåkare startade i Långloppet – Lundobon Jarkko Hiltunen snabbast på 45 kilometer

Startskottet har gått i Långloppet 2019.
Några skidåkare trasslade sig i varandra strax efter starten. Startskottet har gått i Långloppet 2019. Bild: Patric Westerlund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,Långloppet 2019

Långloppet på skidor slog nytt deltagarrekord i söndags. Omkring 230 skidåkare startade från Västerby skidcentrum i Ekenäs. Det är ungefär hundra fler än någonsin tidigare.

Det tog under två timmar för Lundobon Jarkko Hiltunen att skida 45 kilometer. Han var snabbast i loppet.

Långloppets segrare tyckte det löpte bra i spåret.

- Det var en fin bana utan några riktigt tunga uppförsbackar eller riktigt svåra nedförsbackar. Jag kunde köra på riktigt bra. säger Hiltunen.

Porträttbild på Jarkko Hiltunen.
Jarkko Hiltunen från Liedon Luja vann loppet på 45 kilometer. Porträttbild på Jarkko Hiltunen. Bild: Bubi Asplund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,Åboland,Lundo,Jarkko Hiltunen

Hiltunen kommer att delta i Vasaloppet om ett par veckor.

- Jag har aldrig tidigare skidat Vasaloppet, så det ska bli intressant. Jag har inte lagt upp något direkt mål utan ska bara försöka göra mitt bästa.

- Det kan räcka till en ganska bra placering, säger han.

Vasaloppet nästa även för Tobias Nylund

Också tävlingens tredje snabbaste skidåkare Tobias Nylund från Dalsbruk kommer att delta i Vasaloppet. Nylund förlorade över sex minuter till Hiltunen och en knapp minut till tvåan Aki Kauppinen från Sjundeå IF.

- Jag känner att jag har kapacitet att komma bland de 500 bästa i Vasaloppet. Det skulle förstås smaka att vara bland de 400 bästa, säger Nylund.

Porträttbild på Tobias Nylund.
Tobias Nylund strax efter målgången. Porträttbild på Tobias Nylund. Bild: Bubi Asplund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,Åboland,Tobias Nylund

Tävlingen i Västerby var den första den här säsongen för Nylund så före loppet var han lite osäker hurudan hans form riktigt var.

- Kanske formen var lite bättre än jag väntat mig.

- De sista två kilometerna var nog hemska. Med en och en halv kilometer kvar låg jag jämnt med tvåan Kauppinen, men i mål var jag mer än en minut efter.

Han tycker banan och föret var bra.

- Speciellt under första varvet var det perfekt. Tredje varvet var det lite mjukt, men det är klart eftersom många skidat på spåren och solen hade gassat, säger Nylund.

Vi tog det ganska lugnt och njöt av solskenet och det fina spåret― Maria Degerlund efter Långloppet

Deltagarna i loppet kunde välja att skida slingan på 15 kilometer en, två eller tre gånger. Maria Degerlund från Ekenäs hade valt att skida två varv, det vill säga 30 kilometer.

- Vi tog det ganska lugnt och njöt av solskenet och det fina spåret.

Hon öser lovord över tävlingen och tycker det är roligt att det ordnas sådana evenemang i hemkommunen.

- Det är lätt för oss som bor här att delta och understöda Österby Sportklubbs verksamhet, säger Degerlund.

Porträttbild på Maria Degerlund.
Maria Degerlund tyckte föret var bra. Porträttbild på Maria Degerlund. Bild: Bubi Asplund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,maria degerlund

Långloppet fungerade för första gången som ett seedningslopp för svenska Vasaloppet. Det var ändå inte orsaken till att Degerlund deltog i tävlingen.

- Jag har skidat Vasaloppet två gånger men den här gången är jag inte med.

Första skidtävlingen någonsin

Esbobon Tove Jern skidade också 30 kilometer. Hon deltog första gången någonsin i en skidtävling.

- Jag kom hit egentligen för att vara hejarklack, men min son som skulle delta blev sjuk så jag deltog i stället, skrattar hon och tar en klunk varm saft.

Hon säger att hennes taktik inför loppet var att försöka undvika att förivra sig och inte försöka hålla samma takt som de som skidar väldigt snabbt.

- Det lyckades riktigt bra och jag är nöjd med mitt lopp.

Skidåkare gör sig klara för start i Långloppet.
Startfältet strax före startskottet. Skidåkare gör sig klara för start i Långloppet. Bild: Patric Westerlund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,Långloppet 2019

Tove Jern säger att hon ska fira sin första skidtävling med att njuta av det vackra solskenet.

- Det kan nog gå ganska många år innan jag deltar i en skidtävling igen, skrattar hon.

ÖSK-ordförande väldigt nöjd

Från början var det meningen att varje varv skulle vara tolv kilometer långt. För att spåren skulle vara i prima skick valde arrangörerna att förlänga varvet till 15 kilometer.

Arrangörsföreningen Österby Sportklubbs ordförande Henrik Malmberg sken i kapp med solen. Han var väldigt nöjd över deltagarantalet och arrangemangen.

- Visst är jag nöjd och vi slår ju deltagarrekord med hästlängder.

Han tror att det att Långloppet är ett seedningslopp för Vasaloppet gjorde att många ville delta. Men enligt honom är det inte den enda orsaken till det stora antalet skidåkare.

Skidåkare kommer tätt efter varandra i skidspåret.
I början var det aningen trångt på spåren. Skidåkare kommer tätt efter varandra i skidspåret. Bild: Patric Westerlund / Yle längdskidåkning,skidåkare,Ekenäs,Västnyland,vintersport,Raseborg,Långloppet 2019

- Vi har marknadsfört loppet väldigt effektivt, säger Malmberg och rusar till prisutdelningen.

I damernas tävling på 45 kilometer var Sonja Saloranta från Lammi snabbast. Jonna Rask från Pargas IF kom i mål på andra plats.

Elin Ljungvist från Österby Sportklubb var bäst på 30 kilometer för damer och på 15 kilometer kom Hanna Holopainen från Esbo först i mål.

På herrarnas 30 kilometer var Pasi Waali bäst före Thomas Blomqvist. På den hälften kortare sträckan var Cedrik Sandell i mål först.

Samtliga resultat från Långloppet hittar du här.