Hoppa till huvudinnehåll

Stormvarning av Kerttu Niskanen – tog segern i VM-generalrepetitionen: ”Känns fantastiskt efter alla motgångar”

Nu har Finland också en världscupdeltävlingsseger på damsidan säsongen 2018-19. Kerttu Niskanen var starkare än alla andra damer i farten på 10 km klassiskt i Cogne på söndagen – och fick till slut släppa ut ett lättat segerjubel.

– Hur månte är jag?

Kerttu Niskanen hade ingen aning om vad hon just klarat av att göra då hon samlade sina krafter i målområdet. VM-generalrepetitionen på 10 kilometer klassiskt i italienska Cogne höll på att gå mot finländsk seger.

– Jaha, konstaterade hon då frågan besvarades.

Niskanen hade känn på pallplaceringar från start, gav aldrig upp och kom i mål snabbare än någon annan dam i farten på söndagen.

Niskanens segertid var 27.24,8 – exakt tre sekunder snabbare än tvåan Nadine Fähndrich från Schweiz.

– Det känns fantastiskt. Inte minst efter alla motgångar. Nu är jag äntligen tillbaka. Ännu för några veckor sedan trodde jag inte att jag skulle ha varit klar i tid till VM. Jag var tvungen att vila länge och det var inte lätt. Men nu ser jag fram emot att åka till Seefeld, säger hon i tv-intervjun efter segern.

Supertalangen inledde urstarkt, Kyllönen tia

Den svenska supertalangen Frida Karlsson gjorde i sin tur världscupdebut och såg ut att skrälla rejält direkt. 19-åringen låg nästan tio sekunder före Niskanen tre kilometer in i loppet, men tappade fart mot slutet. Karlsson blev till slut över en halv minut efter Niskanen.

De främsta ryska utmanarna med Natalia Nepriajeva i spetsen klarade inte heller av att utmana Niskanen på allvar på söndagen. Nepriajeva var 12,6 sekunder långsammare än Niskanen och tog hand om tredjeplatsen.

För Niskanen var deltävlingssegern den andra i världscupen och den första på fem år.

Anne Kyllönen, vars sprint på lördagen närmast slutat i ett magplask, repade sig och slutade tia. Avståndet upp till Niskanen var 57,8 sekunder. Vilma Nissinen knep också världscuppoäng då hon slutade på 23:e plats.

För Emmi Lämsä blev det en 47:e plats i Cogne på söndagen.

Resultat, damernas 10 km klassiskt:

1. Kerttu Niskanen FIN 27.24,8
2. Nadina Fähndrich SUI +3,0
3. Natalia Nepriajeva RUS +12,6
4. Julia Belorukova RUS +14,4
5. Alisa Zhambalova RUS +30,9
6. Victoria Carl GER +32,5
7. Frida Karlsson SWE +34,8
8. Teresa Stadlober AUT +37,5
9. Masako Ishida JPN +37,5
10. Anne Kyllönen FIN +57,8

23. Vilma Nissinen FIN +1.22,5
47. Emmi Lämsä FIN +2.46,5

Läs också

Nyligen publicerat - Sport