Hoppa till huvudinnehåll

Australien slår larm om sofistikerade cyberattacker inför parlamentsvalet i maj

Australiens konservativa premiärminister Scott Morrison informerade parlamentet om sofistikerade cyberattacker mot parlamentet och politiska partier
Australiens konservativa premiärminister Scott Morrison informerade parlamentet om sofistikerade cyberattacker mot parlamentet och politiska partier Australiens konservativa premiärminister Scott Morrison informerade parlamentet om sofistikerade cyberattacker mot parlamentet och politiska partier Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS Scott Morrison

Australiens konservativa regering anklagar "en sofistikerad statlig aktör" för hackerattacker mot ledande partier och parlamentet, inför parlamentsvalet om några veckor.

Premiärminister Scott Morrison informerade parlamentet om att underrättelsetjänsten har slagit larm om cyberattacker mot olika nätverk inom de tre största partierna Liberalerna, Arbetarpartiet och det styrande konservativa Nationella partiet.

- Våra cyberexperter tror att en sofistikerad statlig aktör är skyldig till denna illvilliga aktivitet, konstaterade Morrison utan att peka ut något enskilt land.

Han försäkrade att säkerhetstjänsten har vidtagit åtgärder för att säkra datanätverk och för att motarbeta cyberattackerna.

Myndigheterna påträffade nyligen "säkerhetsincidenter" i parlamentets datanätverk, vilket tvingade användare som premiärministern själv att byta lösenord.

Kan det vara Kina?

Medier spekulerar i att det är Kina som ligger bakom attackerna, men både regeringen och underrättelsetjänsten varnar för att dra förhastade slutsatser.

Det är parlamentsval i Australien i maj och man befarar att cyberattackerna är ett försök att påverka själva valet eller debatten inför det.

Premiärministern försäkrar i varje fall att man inte har funnit bevis på direkt inblandning i valet.

- Vi har vidtagit en rad åtgärder för att försäkra oss om valsystemets integritet, säger Scott Morrisson.