Hoppa till huvudinnehåll

"Beslut baserat på de här beräkningarna blir fel" - Kimitobor anser inte att man sparar på att stänga Almahemmet

Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel.
Mycket ligger i vågskålen då kommunen måste spara. Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel. Bild: Amanda Vikman/Yle Kimitoön,kimito

Kommunal ekonomi är inte direkt hårresande läsning - eller?

Cay Blomberg, tidigare ordförande i Kimitoöns revisionsnämnd säger att det är precis vad det är.

- Håren reser ju sig när man läser igenom kalkylerna. Man har lämnat bort en massa uppgifter och alla brister pekar mot att Almahemmet blir dyrare än i verkligheten, säger Blomberg.

Bland annat frågar han sig om kostnaderna för de 2,7 brandvakterna som inte behövs då sprinklersystemet av Almahemmet är klar, har beaktats.

Omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff vill förtydliga till Yle Åboland att beräkningarna är gjorda utifrån budgetramarna för 2019.

Därmed är brandvaktspersonalen inte inkluderad i kostnaderna.

En annan detalj som Blomberg reagerar på är att kostnaderna för tvätteriverksamheten som utförs vid Hannahemmet i sin helhet verkar ligga på Almahemmet.

Enligt omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff står Almahemmet för hälften av lönekostnaderna i tvätteriverksamheten som i sin helhet sköts vid Hannahemmet.

- Om man börjar hyra lokaler och tjänster av Attendo eller Esperi så betalar man den hyran bort från kommunen. Hyror som tidigare hölls inom kommunen, som en inkomst i tekniska avdelningen, försvinner och det har man inte räknat med, säger Blomberg.

Cay Blomberg sitter med papper i handen vid sitt köksbord. Grönrutig skjorta på sig och en bukett tulpaner på bordet.
Cay Blomberg ser många brister i Balans-2020 kalkylerna. Cay Blomberg sitter med papper i handen vid sitt köksbord. Grönrutig skjorta på sig och en bukett tulpaner på bordet. Bild: Amanda Vikman/Yle person,cay blomberg

Cay Blomberg synade tillsammans med några andra Almahemmet under en tre timmar lång rundvandring. De kunde konstatera att byggnaden var i långt bättre skick än det har sagts.

- Dessutom hade ventilationskanalerna inte rengjorts på tiotals år. Nu har man åtgärdat det och personalen märkte stor skillnad med en gång, säger han.

Sparar man på en stängning av Almahemmet?

Det är inte bara Kimitoöns kommun som budgeterat för ett underskott 2019. Yle rapporterade förra veckan att närmare 200 kommuner gör minus i kassan i år. Vad det beror på får experterna utreda, men kommunerna måste ta itu med de röda siffrorna nu.

Enligt Cay Blomberg är det inte helt problemfritt att jämföra kommunens och de privata företagens kalkyler.

- Det är enklare för ett bolag att hålla koll på helheten. Vad jag kan se verkar det som att kommunen i det här fallet bara har tittat på omsorgens kostnader och glömmer att tekniska förlorar intäkter. Helhetsbedömningen är inte gjord på rätt sätt, säger Blomberg.

Euro
Euro Bild: Mostphotos euro,pengar,Förstoringsglas,löneskillnader,lön,Inkomst

- Om politikerna ska göra beslut baserat på de här beräkningarna som grund så blir det fel. Om man ska spara så måste man dra ner på servicen någonstans, men har man inte grunderna rätt så gör man nedskärningarna på fel ställe och det kan till och med bli dyrare i slutändan, säger Blomberg.

Janne Salonen (obunden) föreslog en höjning av kommunalskatten för budgeten 2019. Då fick han inget understöd. Men nu har De gröna i Kimitoöns kommun startat ett medborgarinitiativ bland annat för att höja skattesatsen.

- Personer med små inkomster skulle betala mindre. Det lilla extra det skulle kosta tycker jag att vi har råd med, säger Lea Räisänen från De gröna.

"Det ser dyrare ut än det behöver vara"

Enligt Räisänen ska en kommun inte fungera som ett företag, och kravet på kapitalränta är något som hon gärna skulle plocka bort.

- Kimitoöns kommun beslöt att ta i bruk det nya systemet där man betalar sex procent ränta på kapitalhyran. Visst är det rekommendationen, men man kunde också ha väntat tills vårdreformen klarnat, säger hon.

Lea Räisänen sitter vid datorn och läser ur boksluten.
Lea Räisänen har vänt på många papper innan hon fått grepp om kommunens budget. Lea Räisänen sitter vid datorn och läser ur boksluten. Bild: Amanda Vikman/Yle person,lea räisänen

Om vårdreformen faller i vår står Kimitoön kvar med sina höjda interna hyror som får bland annat Almahemmets verksamhet att se betydligt dyrare ut än den gjorde för bara ett år sedan.

- Enligt konsulten Harri Isoniemi är det i första hand vid nybyggen som man ska räkna med sex procents ränta på kapitalhyran så att man inte bygger för stort, säger Räisänen.

Det ser helt enkelt dyrare ut än det skulle behöva göra― Lea Räisänen

Om vårdreformen går igenom i vår så kommer landskapen att räkna om fastighetshyrorna. Då blir det landskapen som betalar hyran till kommunerna.

Enligt Daniela Sundberg, tillförordnad förvaltningschef vid Kimitoöns kommun, spelar det egentligen ingen roll vad man har för kapitalhyra på sina egna fastigheter eftersom hyran betalas tillbaka till kommunens egna tekniska avdelning.

- Jag håller inte med om det. En högre intern hyra påverkar priset på vårddygnet vid Almahemmet. Det ser helt enkelt dyrare ut än det skulle behöva göra, säger Räisänen.

"Kommunen kan satsa på kvalité i stället för att göra vinst"

Ett annat sparförslag är kommunens nio tillredningskök som förslagsvis ska slås ihop till tre. Almahemmets invånare skulle då få mat som tillretts i Kimito skolcentrum.

- Man kan så klart svänga på det och tänka sig att maten tillreds vid Almahemmet, men det köket är både mindre och i sämre skick än skolcentrets kök. Det skulle kräva mycket större investeringar, säger Birgitta Parikka, Kimitoöns kostchef.

Hon hoppas att kommunen först gör beslut om var äldreomsorgen ska finnas.

Daghemmet silva
Maten i Silva Daghem har fått nationell uppmärksamhet för sitt arbete med barnen. Daghemmet silva Bild: Amanda Vikman/YLE daghem,daghemmet silva

- Det är väldigt svårt att göra kostnadsberäkningar för kostservicen om man inte vet vilka enheter som kommer att finnas var. Så jag hoppas att kommunen först beslutar om äldreomsorgen så att man kan göra rätt beslut om maten sen, säger Parikka.

Nio tillredningskök kan låta mycket för en så liten kommun som Kimitoön. Men eftersom enheterna är små, och avstånden långa säger Parikka att man sist och slutligen inte sparar så mycket på att slå ihop köken.

- Det är stor skillnad om ett stort företag som Arkea levererar 300 matportioner till flera enheter inom en 20 kilometers radie, eller om man ska köra 25 km för att leverera mat till 80 barn, säger hon och fortsätter.

- Jag hoppas beslutsfattarna nu skyndar långsamt. Kommunen har den fördelen att man kan lägga varje cent på kvalitet i stället för att generera vinst åt företagen.

Artikeln uppdaterades 18.2.2019 klockan 10:21 med ett förtydligande gällande kostnaderna för brandvaktspersonalen.

Artikeln uppdaterades 18.2.2019 klockan 14:36 Enligt omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff står Almahemmet för hälften av lönekostnaderna i tvätteriverksamheten som i sin helhet sköts vid Hannahemmet.