Hoppa till huvudinnehåll

Brexitsplittringen nådde Labour – sju parlamentsledamöter lämnar partiet

De avhoppade Labour-parlamentsledamöterna Ann Coffey and Chuka Umunna anländer till sin presskonferens i London.
De avhoppade Labour-parlamentsledamöterna Ann Coffey and Chuka Umunna anländer till sin presskonferens i London. De avhoppade Labour-parlamentsledamöterna Ann Coffey and Chuka Umunna anländer till sin presskonferens i London. Bild: AFP / Lehtikuva Ann Coffey,Chuka Umunna

Sju parlamentsledamöter har lämnat Storbritanniens största oppositionsparti Labour, ett parti som är lika splittrat som resten av det brittiska samhället när det kommer till brexit.

Avhoppargruppen anklagar partiledaren Jeremy Corbyn för att möjliggöra regeringens brexitpolitik och för att tillåta antisemitism i partiet.

Avhopparna kommer främst från Labours högerflygel och anser att partiet glidit för långt vänsterut.

- Vi har alla varit Labour-parlamentsledamöter i åratal, i mitt fall över tre decennier. Men dagens parti är inte längre det parti vi arbetat för. Partiet har kapats av den hårda vänstern, sade Chris Leslie som är en av avhopparna.

Bland de sju avhopparna finns även Chuka Umunna, som har varit en av de högljuddaste Labour-rösterna för en ny folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet.

Gruppen ger nu sitt helhjärtade stöd till kravet på en ny folkomröstning.

Corbyns vaga brexitpolitik har väckt frustration bland Labours EU-vänliga medlemmar. Men partiet har också många medlemmar som vill se ett snabbt EU-utträde.

Corbyns brexitpolitik har setts som ett försök att hålla partiet enat.

Antisemitism

Under avhoppargruppens presskonferens anklagade parlamentsledamoten Luciana Berger partiet för inrotad antisemitism.

- Jag lämnar nu bakom mig en kultur av mobbning, fördomar och skrämseltaktik, sade hon.

Corbyn har under de senaste månaderna anklagats för att ignorera antisemitism inom partiet.

Det är fråga om en het tvistefråga inom partiet och Corbyns anhängare ser anklagelserna som ett försök att svartmåla partiledaren.

Obunden grupp

Avhopparna uppger att de kommer att bilda en egen obunden parlamentsgrupp. Samtidigt öppnar de för att bilda en ny politisk rörelse.

De anser att det brittiska politiska systemet inte fungerar längre och att det därför behövs en kraft som representerar de väljare som idag saknar ett politiskt hem.

Avhopparna uppmanar andra att ansluta sig till dem för att bilda en ny mittenrörelse i den brittiska politiken.

Men det brittiska valsystemet gör det mycket svårt för nya partier att bryta sig in på den politiska kartan. Därför är tröskeln hög för andra eventuella avhoppare.

Inom Labour befarar många att avhoppen endast kommer att stärka Theresa Mays konservativa regering.

Londons borgmästare Sadiq Khan skriver på Facebook att han anser att en folkomröstning är det enda sättet att lösa brexitkrisen, men kampen måste föras inom partiet.

- När Labour splittras får det endast en utgång – en Tory-regering – och det betyder en Tory-brexit, skriver han.

Corbyn själv skriver i ett utlåtande att han beklagar avhoppen.

Läs också