Hoppa till huvudinnehåll

Computer Sweden: Miljoner samtal till 1177 Vårdguiden har funnits på en oskyddad server på nätet - känsliga samtal har legat ute på nätet

Headset.
Headset. Bild: Yle/Rolf Granqvist hanghout

Sammanlagt 2,7 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden i Sverige har legat på en oskyddad webbserver, avslöjar tidningen Computer Sweden.

Samtalen har funnits som ljudfiler på en webbserver som inte krävde vare sig användarnamn eller lösenord av den som ville lyssna på och ladda ner inspelningarna.

Samtalen har spelats in sedan 2013 och utgör sammanlagt 170 000 timmar material där personer talar om sina egna hälsofrågor eller till exempel om frågor som handlar om barnens hälsa.

1177 Vårdguiden är enligt egen utsago hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Webbplatsen drivs av ett företag som ägs av Sveriges landsting och regioner tillsammans med nästan alla kommuner i Sverige.

Samtalen på den öppna servern har ringts till företaget Medicall som har sitt säte i Hua Hin i Thailand och där svensk vårdpersonal tar emot samtalen. Samtalen har skickats vidare till Thailand främst under obekväma tider, skriver Computer Sweden.

Tillgången till servern har nu stängts.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Monica Samuelsson i Region Sörmland säger till SVT att det är helt oacceptabelt om uppgifterna stämmer.

Källor: Computer Sweden, SVT, SR

 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes