Hoppa till huvudinnehåll

Hangöpolitiker efterlyser vegetarisk skolmat en gång i veckan

Vegetarisk pastarätt
Vegetarisk pastarätt Bild: Mostphotos grönsaker,vegetarisk,vegetariska rätter,veganism,vegetarisk kost,vegetarianism,pasta

Barn i Hangöskolor borde serveras vegetarisk mat en gång i veckan anser 19 Hangöpolitiker i en motion till stadsfullmäktige.

Teemu Köppä från De gröna är initiativtagare till motionen. Det finns allt som allt 31 ledamöter i Hangö stadsfullmäktige.

Vegetarisk kost minskar övergödningen av Östersjön och har en positiv inverkan på klimatförändringen påpekar politikerna i motionen och hänvisar till att nötkreatur bidrar till höga utsläpp av växthusgaser.

De poängterar också att det är ändamålsenligt att maten som serveras till barn och unga i skolorna är nyttig och mångsidig.

Det här bidrar till hälsosammare matvanor redan då barnen är små.

Inget ideologiskt tjafs

I motionen understryker politikerna ytterligare att vegetarisk mat inte handlar om ideologiskt tjafs.

De poängterar att vegetarisk mat varken innebär hö eller salladsblad utan handlar om nyttig, mångsidig kost där kött ersätts med andra proteinkällor.

Enligt motionen skulle den vegetariska satsningen inte leda till stora förändringar i matsedeln och skulle inte nödvändigtvis heller innebära att maten blir dyrare.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland