Hoppa till huvudinnehåll

Hangöpolitiker efterlyser vegetarisk skolmat en gång i veckan

Vegetarisk pastarätt
Vegetarisk pastarätt Bild: Mostphotos grönsaker,vegetarisk,vegetariska rätter,veganism,vegetarisk kost,vegetarianism,pasta

Barn i Hangöskolor borde serveras vegetarisk mat en gång i veckan anser 19 Hangöpolitiker i en motion till stadsfullmäktige.

Teemu Köppä från De gröna är initiativtagare till motionen. Det finns allt som allt 31 ledamöter i Hangö stadsfullmäktige.

Vegetarisk kost minskar övergödningen av Östersjön och har en positiv inverkan på klimatförändringen påpekar politikerna i motionen och hänvisar till att nötkreatur bidrar till höga utsläpp av växthusgaser.

De poängterar också att det är ändamålsenligt att maten som serveras till barn och unga i skolorna är nyttig och mångsidig.

Det här bidrar till hälsosammare matvanor redan då barnen är små.

Inget ideologiskt tjafs

I motionen understryker politikerna ytterligare att vegetarisk mat inte handlar om ideologiskt tjafs.

De poängterar att vegetarisk mat varken innebär hö eller salladsblad utan handlar om nyttig, mångsidig kost där kött ersätts med andra proteinkällor.

Enligt motionen skulle den vegetariska satsningen inte leda till stora förändringar i matsedeln och skulle inte nödvändigtvis heller innebära att maten blir dyrare.

Läs också