Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen medger att han försökte hålla samma fart som Bolsjunov – oroar sig ändå inte allt för mycket inför VM: ”Man kan inte vinna varje gång”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Iivo Niskanen

VM-genrepet i Cogne förväntades bli ett formbesked av Iivo Niskanen. Istället var det Aleksander Bolsjunov som stal showen. Men Niskanen tror fortfarande på sina chanser på huvudsträckan i Seefeld.

Iivo Niskanen slutade tvåa på 15 kilometer i klassisk stil i Cogne på söndagen. Tävlingen var samtidigt generalrepetition för Niskanen, vars huvudmål i VM är att nå framgång på samma sträcka.

Segern gick till Aleksander Bolsjunov med klar marginal. Ryssen klarade sträckan över 40 sekunder snabbare än den finländska tvåan.

– Jag försökte hålla samma fart som Bolsjunov, jag tävlade mot hans mellantider, berättar Niskanen för Yle.

– Men jag halkade efter på det andra varvet. Slutet gick ännu sämre. Musklerna räckte inte till i dag, säger Niskanen som förlorade en halv minut åt Bolsjunov under just det andra varvet.

Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017.
I Lahtis repade sig Iivo Niskanen i tid till VM. Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017. Iivo Niskanen

Vissa frågade sig efter loppet om skidvalet hade haft någon inverkan på den stora marginalen.

Nej, säger Niskanen.

– Vi åkte med samma botten. Det är svårt att säga om skidorna inte bara passade mig i dag eftersom jag inte har något att jämföra med, förklarar han.

– Det här är ju ändå inte fråga om något mirakel. Det kan vara att killen helt enkelt inte är i skick. Jag borde väl ändå vara lite närmare i Seefeld. Formen känns helt okej. Man kan inte vinna varje gång, fortsätter Niskanen.

Samma resultat 2017

Utgångsläget är inte helt obekant för Niskanen. I genrepet inför guld-VM 2017 slutade Niskanen likaså tvåa på 15 km klassiskt, den gången bakom norska Martin Johnsrud Sundby.

Niskanen vill ändå inte uttala sig om chansera för att historien ska upprepa sig i Seefeld.

– Det har gått av och ann hela säsongen. Bolsjunov har gjort en urstark vinter. I slutändan handlar det bara om att förbereda sig bättre, slår Niskanen fast.

Niskanen tar inte heller ställning till det kommande VM-programmet. Onsdagen den 27 februari går paradsträckan 15 km i klassisk stil av stapeln, men innan det ska Niskanen fatta beslut om deltagandet i lördagens skiathlon och söndagens lagsprint.

– Vi måste bekanta oss med banorna först, säger Niskanen.

– Det viktigaste är att vara i skick på 15 kilometer, understryker han.

"Har varit så vilse"

För systern Kerttu Niskanen gick det ännu bättre. Efter en tung inledning på säsongen kom utdelningen i den italienska terrängen då Niskanen kom i mål snabbare än någon annan i farten på söndagen.

– Det var förstås en överraskning, säger hon till Yle.

– Det har blivit bättre dag för dag, men nog hade jag trott att ryskorna och framför allt Natalia Nepriajeva skulle ha varit oslagbar här.

Skip Instagram post

För Niskanens del var deltävlingssegern den andra i karriären. Den första kom i Lenzerheide i Tour de Ski 2014.

Även om 15 av de 20 främsta i världscupen inte deltog på söndagen har Niskanen all orsak att vara nöjd med sin prestation.

– Jag har varit så vilse, så djupt nere i svackan. Det är lite svårt att förstå att jag har klarat av att hämta upp mig därifrån. Det här känns nog bra, säger hon.

Brorsan Iivo är också imponerad.

– ”Kepa” åkte helt fantastiskt. Jag är lycklig för hennes skull, säger han.

Läs mera:

Stormvarning av Kerttu Niskanen – tog segern i VM-generalrepetitionen: ”Känns fantastiskt efter alla motgångar”

Nu har Finland också en världscupdeltävlingsseger på damsidan säsongen 2018-19. Kerttu Niskanen var starkare än alla andra damer i farten på 10 km klassiskt i Cogne på söndagen – och fick till slut släppa ut ett lättat segerjubel.

Läs mera:

Iivo Niskanen.

Syskondubbeln uteblev – Iivo Niskanen kunde inte rå på dominanta Bolsjunov, slutade tvåa i VM-genrepet

Herrarnas VM-generalrepetition på 15 km klassiskt i Cogne blev en rysk framgångshistoria. Iivo Niskanen kunde ändå utmana de ryska toppåkarna – men segern hade han inget att säga till om. Alexander Bolsjunov var i en klass för sig i den italienska terrängen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport