Hoppa till huvudinnehåll

"Kerttu Niskanens formbesked skapar ett spännande utgångsläge på damsidan i Seefeld" – Yle Sportens podd lovar medaljskrammel vid skid-VM

Stora förväntningar på Iivo och Kerttu Niskanen i Seefeld (montage).
Stora förväntningar på Iivo och Kerttu Niskanen i Seefeld Stora förväntningar på Iivo och Kerttu Niskanen i Seefeld (montage). Bild: EPA-EFE/All Over Press Iivo Niskanen,Kerttu Niskanen,längdskidåkning

I veckans avsnitt av Yle Sportens podd befinner sig två av tre deltagare redan fysiskt i Österrike och på VM-orten Seefeld. Antti Koivukangas, Chriso Vuojärvi och Micke Oivo siar om finska medaljförväntningar med Cogne-helgen i bagaget.

Både Kerttu Niskanens seger och Iivo Niskanens åkning i italienska Cogne gjorde sitt för att höja på VM-temperaturen ytterligare.

Trots att Kerttus seger var en fjäder i hatten vill Chriso Vuojärvi dra lite i handbromsen.

– Jag tror inte att det blir aktuellt att drömma om individuella medaljer för henne, men visst skapar det ett spännande läge med tanke på lagsprinten och den långa stafetten på damsidan, säger Vuojärvi.

Hans tes är helt enkelt att Kerttu Niskanens formbesked sätter tankeprocesserna i rullning hos Krista Pärmäkoski, som lutar mot att ändå åka lagpsprint i Seefeld med en nu formidabel partner.

Micke Oivo påpekar att ryskorna inte hade den bästa dagen i vallaboden i Cogne, och trots att han tar till en nypa salt för att sätta söndagen i perspektiv är han optimist.

Kerttu Niskanen viskar något åt Krista Pärmäkoski på en presskonferens.
"Lähekkö mun kaa hiihtämähän?" Kerttu Niskanen viskar något åt Krista Pärmäkoski på en presskonferens. Krista Pärmäkoski,Kerttu Niskanen,längdskidåkning

– Det här ändrar på konceptet för stafetten och lagsprinten och speciellt skönt är det för Kerttu Niskanen själv. Att få se att någon slags form börjar infinna sig, säger Oivo.

Förutom syskonen Niskanens förehavanden i skidspåret i helgen uttrycker Oivo och Vuojärvi också en oro för den finska sprintskidåkninges framtid i den första halvleken av podden.

Fyra, fem eller sex medaljer

I den andra halvleken går diskussionen helt konkret in på medaljer, eller åtminstone förväntade sådana.

Vid hemma-VM i Lahtis var den finska medaljraden 1–1–3, och någonstans i regionen av fem medaljer hamnar Finland också i år, lite beroende på vem man frågar.

– Jag är i valet och kvalet kring huruvida det är den individuella medaljen för Iivo Niskanen på 15 klassiskt eller medaljen i sprintstafett som är mest kassaskåpssäker. Om jag måste välja är Niskanen-Hakola på den senare Finlands största medaljchans, säger Vuojärvi.

– Tänker man på den största guldchansen är det Niskanens 15 kilometer, eller det tänkte jag åtminstone fram tills igår när han förlorade ganska klart åt Bolsjunov. I lagsprinten finns däremot den största medaljchansen sett till hela fältet, vidareutvecklar Oivo.

Bakom de två medaljerna finns även andra potentiella pallplaceringar att välja och vraka mellan.

Vuojärvi lyfter in duon med Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen som tredje hetaste medaljfavoriten och han ville också flika in en medalj från nordisk kombination, även där i lagsprint.

"Fler poängplatskaffen än medaljkaffen"

Micke Oivo var inne på samma linje, men resonerade sig fram till tre säkra medaljer och tre "halva" medaljer och ett slutsaldo på 4,5 medaljer.

– Kanske jag måste vara lite realist och utgå från att det blir flera fjärdeplatser och nära ögat-lägen för Finland och säga att det blir fyra medaljer, samma som VM i Oslo 2011, siar Oivo.

– Jag sade fyra medaljer förra veckan och står fast vid fyra medaljer, men jag håller med om att det snarare blir fem än tre medaljer om man tänker som Oivo, menar Vuojärvi.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen.
Kan det bli medalj i kombinerat? En halv, säger Micke Oivo. Ilkka Herola och Eero Hirvonen. Bild: Lehtikuva nordisk kombination,Ilkka Herola,Eero Hirvonen

Programledaren för dagen Antti Koivukangas räknar med fler stolpe in än stolpe ut och tippade sex finska medaljer från det mästerskap som kör igång på torsdag på Yles kanaler.

Antalet blåvita medaljer vid skid-VM i Seefeld blir...?

3-4 – Perus.
44.7% (97 röster)
1-2 – Darr på ribban och flera stolpe ut.
30.4% (66 röster)
5-6 – Ett VM i överkant.
19.4% (42 röster)
7-10 – Eine tolle Party in Österreich!
2.8% (6 röster)
Noll – Ein Pfannkuche.
2.8% (6 röster)
Antal avgivna röster: 217

I den tredje halvleken handlade de snabba frågorna denna gång om österrikiska idrottare vi minns, idrottsprofiler vi saknar och skådespelare värda Oscars-statyetter.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs mera:

Vad händer när i Seefeld? Så här ser VM-programmet ut

Dags för den stora VM-festen. Österrikiska Seefeld står som värd för världsmästerskapen på skidor. Samtliga tävlingar sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan.

Läs mera:

Kungen av klassiskt, jokern och påläggskalvar – här är den finländska VM-truppen

Finlands trupp i Seefeld består av både erfarna rävar och unga talanger. Av både superstjärnor och doldisar. För vissa av de 27 idrottarna kan årets VM vara svanesången, medan andra hoppas att det är startskottet på något stort.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport