Hoppa till huvudinnehåll

Misstankar om salmonella - Lidl drar tillbaka malet nötkött - och avbryter samarbetet med köttkoncernen

Malet nötkött i förpackning
Malet nötkött i förpackning Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / LIDL nötkött,malet kött,kött,salmonella,Lidl

Butikskedjan Lidl drar bort malet kött från sina butiker efter misstankar om salmonella. Köttprodukterna har sålts i alla Lidl-butiker i Finland under veckorna 6 och 7.

Misstankarna gäller två partier malet nötkött. Köttet är av märket Bergmann och har danskt ursprung.

I samband med övervakningsprov har man stött på misstänkt salmonella i dessa partier.

De partier som dragits bort från marknaden har datumen 12.2.2019 och 14.2.2019 som sista förbrukningsdag. Partiernas nummer är 905520 och 1906120. Köttet såldes under veckorna 6 och 7 i alla Lidl-butiker i Finland.

Lidl uppmanar alla som har köpt ifrågavarande partier att föra köttet tillbaka till Lidl - och erhålla kompensation. Lidl ber också sina kunder att kontrollera att inget kött har hamnat i frysen.

Salmonella i samma leverantörs kött också i januari

Samtidigt har Lidl beslutat att avbryta allt samarbete med den danska köttkoncernen Skare Meat Packers - på grund av tre salmonellafynd.

I produkter från samma leverantör påträffades salmonella också i slutet av januari.

Salmonellatest görs i ursprungslandet - ändå slinker det igenom smittade partier

- Trygga produkter är mycket viktigt för oss. Kunderna måste kunna lita på oss och den mat som köps hos oss. Vi kan inte acceptera produktfel upprepade gånger och därför har vi avbrutit alla inköp från varuleverantören, säger Lidls vd i Finland, Lauri Sipponen, i ett meddelande.

Kött som importeras till Finland har redan i avsändarlandet testats och alla partier som kommer till Finland måste förses med ett intyg som visar att produkten är fri från salmonella.

Trots det har man i Finland senare vid test kunnat påträffa salmonella i en del produkter.

Salmonella förstörs vid upphettning

Salmonellasmitta kan undvikas genom att man hettar upp kött till minst 70 grader, konstaterar Lidl i sitt meddelande.

Dessutom är det viktigt att hålla isär kött och färska grönsaker och att alla bestick som används vid hantering av de olika produkterna hålls åtskilda så att eventuell smitta inte överförs till grönsakerna.

Smittorisken anses vara liten om köttet har hettats upp tillräckligt och om kökshygienen har beaktats på rätt sätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes