Hoppa till huvudinnehåll

Mixedstafettsegrar till Italien och Frankrike – Norge hade en dålig dag på vallen

Frankrikes segerlag i mixedstafetten
Frankrike gav en stormvarning inför VM Frankrikes segerlag i mixedstafetten skidskytte,stafett

Den sista tävlingsdagen i Soldier Hollow bjöd på stafettdramatik i de två mixedstafetterna. Med säkert skytte säkrade Italien segern i sprintstafett mixed medan Frankrike sköt sig till seger i mixedstafetten. Favoriten Norge hade en bedrövlig dag på vallen.

I båda stafetterna hade etappordningen bytts ut så att det var herrarna som hade de första etapperna. Framförallt hade det en positiv inverkan på sprintstafetten där tävlingen hölls jämn och spännande ända tills den sista etappen då Dorothea Wierer avgjorde stafetten till Italiens fördel.

Wierer och Lukas Hofer var en oslagbar kombination i sprinstafett mixed och tog hem segern slutligen med dryga 20 sekunders marginal till Österrike med Simon Eder och Lisa Theresa Hauser i laget. Antonin Guigonnat och Julia Simon förde Frankrike i mål som trea. Norge sköt bort sig redan under de två första etapperna och trots en bra slutspurt så fick Erlend Bjöntegård och Ingrid Tandrevold nöja sig med en femte plats.

Resultat, sprintstafett mixed:

1. Italien, Lukas Hofer, Dorothea Wierer 35.27, (0+6)
2. Österrike, Simon Eder, Lisa Theresa Hauser +22,9 (0+2)
3. Frankrike Antonin Guginnat, Julia Simon +50,2 (1+8)
4. Tyskland, Roman Rees, Franziska Preuss +1.06,9 (0+6)
5. Norge, Erlend Bjöntegård, Ingrid Tandrevold +1.07,4 (0+6)

Mixedstafetten en fransk stormvarning inför VM

I mixedstafetten var Norge skyhög förhandsfavorit med bästa manskap på startlinjen. Men de norska damerna träffade inte tavlorna och Norge tappade ledningen under dametapperna. Även i mixedstafetten var det herrarna som startade. Norge med Vetle Sjåstad Christiansen och Johannes Bö på de två första etapperna såg ut att gå mot en seger. Men både Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Röiseland hamnade åka varsin straffrunda och den norska ledningen byttes mot en tredjeplats.

Frankrike med Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Celia Aymonier, Anais Chevalier och Tyskland med Erik Lesser, Benedikt Doll, Franziska Hildebrand och Vanessa Hinz utnyttjade de norska bommarna och var betydligt säkrare på vallen än norrmännen. Tyskland och Frankrike kom att sinsemellan göra upp om segern. På den sista etappen var Chevalier säkrare i skyttet än Hinz och Frankrike tog hem segern i stafetten. Frankrike vann också säsongens första mixedstafett i Pokljuka. Segern var en stormvarning för favorittippade Norge inför VM.

Resultat, mixedstafett:

1. Frankrike 1:03:51,4, (0+3)
2. Tyskland +13,5 (0+6)
3. Norge +1.02,2 (2+11)
4. Schweiz +1.31,2 (1+6)
5. Sverige +1.59,7 (0+5)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport