Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen i Vasa vill undvika osthyvelsdiskussioner kring ekonomin

Vasaesplanaden i Vasa.
Arkivbild: Osthyvel är inget lämpligt verktyg för Vasas ekonomi Vasaesplanaden i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,vasa centrum,trafik

Det blev långa diskussioner i stadsstyrelsen i Vasa om stadens antsrängda ekonomi på måndagen. Sparbehoven är stora och kravet på nedskärningar består men uttrycks inte i procent i stadsstyrelsens beslut.

Nämnderna och direktionerna får också mera tid på sig att komma med förslag. Dispositionsplanerna i korrigerad form skall vara klara senast den 31 mars.

Stadsstyrelsen i Vasa sammanträdde redan på eftermiddagen och diskussionen om stadens ekonomi blev lång. Stadsdirektör Tomas Häyrys beredning utgick från ändringar i dispositionsplanerna för 2019 på 2,5 procent.

Siffran 2,5 procent nämns inte beslutet men kraven har ändå inte försvunnit någonstans.

Osthyvelsprincipen lockar inte

Stadsstyrelsen ville undvika att nämnderna och diskussionerna via ett procentkrav hamnar i en osthyvelsdiskussion när ekonomin kommer på retur för ny behandling.

Hans Frantz, sfp
Stadsstyrelseledamot Hans Frantz (SFP) Hans Frantz, sfp Bild: YLE/Sofi Nordmyr hans frantz

- Det betyder mycket hur man ser på sakernas tillstånd i de tunga sektorerna, social-och hälsovård, utbildning och teknik. Det blir kanske lättare att angripa resten om man först vet hur de resonerar där, säger Hanz Frantz (SFP)

Planerna skickas nu tillbaka till sektorerna och man får försöka åstadkomma resultat före mars månads utgång.