Hoppa till huvudinnehåll

Susanna Tapani gjorde succé i slutspelsdebuten i SDHL – men det står fortfarande oklart om sejouren blir längre: ”Några saker som ska lösas”

Susanna Tapani under en landskamp.
Susanna Tapani. Susanna Tapani under en landskamp. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Susanna Tapani

Två matcher, ett segermål och ett grepp om plats i semifinalerna. Susanna Tapani tog Linköping med storm för sin nya klubb i SDHL. Men enligt Östgöta Correspondenten är det inte klart att landslagsforwarden kan stanna i Sverige.

Susanna Tapani avslutade säsongen i den inhemska damligan tidigare i februari. TPS slutade tvåa i den nedre slutserien och tog sig med andra ord inte till slutspel, men undvek också spel i kvalserien.

24-målsskytten hade ändå inte spelat klart. För en vecka sedan klarnade det att Tapani skrivit på för Linköping i SDHL och på veckoslutet var det dags för debut.

Den första matchen, Linköpings andra kvartsfinal mot Djurgården i SDHL-slutspelet, resulterade inte i några personliga poäng. Laget klarade ändå av att kvittera matchserien till 1–1 med 3–2 på tavlan efter att ha blivit överkörda i det första mötet.

På söndagen kom sedan fullträffen. Tapani pangade in 2–1-målet då Linköping till slut slog Djurgården med 3–1 – och är samtidigt nu bara en seger ifrån en plats i semifinalerna.

– Det har varit en speciell säsong för oss och vi har haft många borta och så är Sidney Morin i Nordamerika för matcher mot Kanada. Vi har fått in några nya spelare och de har kommit in bra i gruppen, säger veteranen Pernilla Winberg till Sportbladet efteråt.

"Förhoppningsvis är hon med" – Luleåfinländarna också på hugget

Kvarsfinalsserien fortsätter på lördag och då är tanken att amerkanskan Morin ska vara med i laget igen. Enligt Östgöta Correspondenten är det samtidigt ”något osäkert” ifall Tapani kommer att göra det.

– Det är några saker som ska lösas. Men förhoppningsvis är hon med, säger tränaren Madeleine Östling till ”Corren” (bakom betalmur). Enligt tidningen ska Tapani återvända hem till Finland i veckan.

Det står också oklart var Tapani kommer att spela nästa säsong. TPS assisterande tränare Kari Nummelin berättade på veckoslutet för Jatkoaika att klubben absolut vill ha målsprutan kvar i klubben också i höst, men att inget är klart ännu.

I SDHL-slutspelet har också flera andra finländska landslagsspelare visat framfötterna. Michelle Karvinen var Luleås formstarkaste spelare (3+5) då grundserieettan avancerade med raka 3–0 över AIK.

Michelle Karvinen.
Michelle Karvinen. Michelle Karvinen. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Michelle Karvinen,Finlands damlandslag i ishockey

Noora Tulus (0+6), Petra Nieminen (4+1), Christa Alanko, Ronja Savolainen (3+1) och Jenni Hiirikoski (0+8) spelar också för Luleå.

HV71 leder i sin tur 2–1 i matcher mot Leksands IF. Rosa Lindstedt har pangat in tre mål i slutspelet så här långt. Lejonlegendaren Riikka Sallinen (tidigare Välilä) åkte ut redan i den första kvartsfinalen på grund av en huvudtackling.

Sallinen stängdes av i fyra matcher till följd av smällen.

Slutspelet i den inhemska damligan kör igång den 23 februari.