Hoppa till huvudinnehåll

SVT fälls för att ha tagit avstånd från Jimmie Åkessons uttalande i valdebatt: "Strider mot kravet på opartiskhet"

Partiledarna vid SVT:s partiledardebatt.
Centerns partiledare Annie Lööf slår knytnäven i bordet efter Jimmie Åkessons uttalande om varför invandrare har svårt att hitta jobb i Sverige. Partiledarna vid SVT:s partiledardebatt. Bild: SVT riksdagsvalet i Sverige 2018,partiledare

SVT stred mot kravet på opartiskhet då bolaget tog avstånd från ett uttalande som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gjorde i en partiledardebatt i höstas. Det beslutet fattade den svenska Granskningsnämnden på måndagen.

Beslutet gällde SVT:s slutdebatt inför det svenska riksdagsvalet.

När partiledarna diskuterade integration sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson följande:

”Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo, det är för att de inte är svenskar. För att de, de är, de passar inte in i Sverige."

Uttalandet fick mothugg bland annat av Centerpartiets Annie Lööf.

Senare kommenterade SVT:s programledare att Åkessons uttalande var "grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det".

Strider mot kravet på opartiskhet

Enligt Granskningsnämndens bedömning strider SVT:s avståndstagande mot kravet på opartiskhet.

Enligt nämnden kan det diskuteras om Åkessons uttalande krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT - men den konstaterar att markeringen oavsett kunde ses som ett politiskt ställningstagande.

Att uttalandena gjordes så nära valet spelade också in i nämndens bedömning.

SVT har försvarat sitt agerande med demokratiparagrafen som säger att verksamheten ska präglas av principen om alla människors lika värde.

SVT har tidigare fällts för det motsatta

Efter debatten fick Granskningsnämnden också in anmälningar om att Åkessons uttalande var rasistiskt och innebar hets mot folkgrupp och att SVT inte tog tillräckligt tydligt avstånd från uttalandet.

Det här tar nämnden ändå inte ställning till. Granskningsnämnden konstaterar att det inte hör till nämndens uppgifter att pröva frågor om hets mot folkgrupp.

SVT:s programdirektör Jan Helin tycker att det är synd att nämnden inte tar ställning i den frågan.

– Jag tycker det är synd att Granskningsnämnden inte vågar ta ställning i det som är det svåra i det här fallet, och det gäller partiledarens uttalande. Där friskriver sig Granskningsnämnden medan vi gärna hade sett en vägledning där, säger Helin till SVT Nyheter.

Granskningsnämnden har tidigare fällt SVT för att ha gjort tvärtom - alltså inte tagit avstånd från generaliserande kommentarer.

SVT uppger att bolaget har avskaffat den typ av avståndstagande som gjordes i samband med slutdebatten.