Hoppa till huvudinnehåll

16 delstater drar Trump inför rätta för att han utlyste nödläge för sitt murbygge

Arga demonstranter protesterade mot Trump på måndagen i demonstrationer över hela USA, Denna protest hölls i centrum av New York
Arga demonstranter protesterade mot Trump på måndagen över hela USA. Denna protest hölls i centrum av New York Arga demonstranter protesterade mot Trump på måndagen i demonstrationer över hela USA, Denna protest hölls i centrum av New York Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY Donald Trump,USA

16 amerikanska delstater drar president Donald Trump inför rätta på grund av hans kontroversiella beslut att utlysa nationellt nödläge för att kunna bygga en mur vid gränsen mot Mexiko.

De flesta av delstaterna styrs av demokrater som anser att Trumps beslut står i strid med grundlagen.

Folkrika delstater som New York, Kalifornien, Michigan, Illinois och New Jersey hör till de delstater som drar beslutet inför rätta i federala domstolar.

Även Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota. Nevada, New Mexico, Oregon och Virginia har undertecknat stämningsansökan

Delstater som Kalifornien klagar över att de riskerar att förlora anslagna katastrofmedel om Trump tar sådana budgetmedel för att bygga sin mur.

Bara kongressen får besluta om pengar

Delstaterna understryker att det är endast kongressen som enligt grundlagen har rätt att besluta om hur budgetmedel används.

- Det är mot kongressens vilja att använda budgetmedel för ett murbygge sägs det i stämningsansökan.

Kongressen anslog förra veckan 1,375 miljarder dollar för att bygga 88 kilometer stängsel vid gränsen, men inga pengar fick användas för ett murbygge.

Upprörda amerikaner demonstrerade på måndagen över hela USA mot Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge.
Upprörda amerikaner demonstrerade på måndagen över hela USA mot Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge. Upprörda amerikaner demonstrerade på måndagen över hela USA mot Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge. Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY USA,Donald Trump

Trump undertecknade lagförslaget i fredags samtidigt som han beslöt att ta omkring 6 miljarder dollar bland annat från militärens budget för sin mur.

Stämningsansökan var väntad, eftersom Trump i en presskonferens i fredags medgav att han inte han tänker kringgå kongressen genom att ta budgetmedlen för sin mur från annat håll.

Det har allmänt tolkats som ett medgivande om att det nationella nödläge som Trump utlyste inte bygger på någon verklig kris, utan bara är ett knep för att kringgå kongressen, särskilt representanthuset som kontrolleras av demokrater.

Kongressen tar också ställning

Representanthuset väntas också rösta om en resolution som fördömer Trumps beslut. Senaten som kontrolleras av av presidentens partikamrater måste enligt lagen därefter ta ställning till resolutionen vilket försätter många reppublikanska senatorer i en svår sits inför valet år 2020.

Republikanerna har traditionellt varnat för risken att presidenten utvidgar sin makt på kongressens bekostnad, och till exempel Barack Obama fick hård kritik av republikaner för att han införde immigrationsreformer genom exekutiva beslut som republikaner ofta drog inför rätta med stor framgång.

Nu är republikanerna särskilt oroade över att största delen av de omkring 6 miljarder dollar som Trump hotar att ta för sin mur, kommer från medel som har anslagits för militären.

Presidentens medarbetare säger att det nationella nödläget gör det möjligt att ta 3,6 miljarder dollar från militärbudgeten för murbygget, men det oroar särskilt republikanska kongressledamöter som har militärbaser i sina delstater eller distrikt.

Många republikanska ledamöter anser att det värsta med Trumps beslut är att han kommer att använda pengar som har öronmärkts för militärbaser eller bostäder för soldater och deras familjer, vilket demokraterna helt säkert kommer att använda i sin valkampanj inför valet år 2020.

Källor; Reuters, AP, Washington Post

Läs också