Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska myndigheter tänker häva tonåringens medborgarskap - anslöt sig till IS och vill återvända

En person håller upp ett fotografi på Shemima Begum.
Shemima Begum flyttade till Syrien med avsikten att ansluta sig till IS som 15 år gammal. En person håller upp ett fotografi på Shemima Begum. Bild: AFP / Lehtikuva Islamiska staten (IS),Storbritannien

Brittiska Shamima Begum, som anslöt sig till Islamiska staten och flyttade till Syrien, får inte återvända till Storbritannien. Hennes medborgarskap ska hävas.

Begums familj har informerats om att inrikesministeriet tänker häva hennes medborgarskap, uppger familjens advokat till The Guardian.

Familjen planerar att ta till alla lagliga medel de kan för att överklaga beslutet.

19-åriga Shamima Begum har bett om att få återvända till Storbritannien. För tillfället befinner hon sig på ett flyktingläger i Syrien där hon fött en son.

Flyttade till Syrien som 15 år gammal

Begum lämnade sitt hem i östra London för fyra år sedan när hon var 15 år gammal med avsikten att ansluta sig till Islamiska staten i Syrien.

Hon hyser ingen ånger över att hon reste till Syrien och uppger sig ha inspirerats av Islamiska statens avrättningsvideon samt videon som skildrade "det goda livet" med terrororganisationen.

Hon säger sig ändå inte stöda allt IS gör.

- Jag stöder faktiskt vissa brittiska värderingar och är villig att återvända till Storbritannien.

Begum lämnade Storbritannien tillsammans med två andra flickor. En av dem misstänks ha dött i en explosion medan den andras öde är oklart.

- Jag anser att många borde ha medlidande för mig, efter allt jag varit med om. Jag visste inte vad jag gav mig in i, sade Begum i en intervju i söndags.

Bara 10 dagar efter sin ankomst till staden Raqqa i Syrien ska Begum gift sig med holländaren Yago Riedjik, som konverterat till islam.

Begum anser sig inte vara farlig och ska bara ha agerat som hemmafru i Syrien.

- Jag spred aldrig propaganda, jag uppmuntrade aldrig människor att komma till Syrien.

Rött ljus från inrikesministern

Enligt brittisk lag kan en person förlora sitt medborgarskap om inrikesministern är säker på att det är för "allmänhetens bästa" och hen inte blir statslös.

Enligt BBC tros Begum även härstamma från Bangladesh medan inrikesministeriet vägrar diskutera fallet.

- Vi ser till att ingen blir statslös, lyder ministeriets uttalande.

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har uppgett att han inte "kommer att tveka med att förhindra" britter som anslutit sig till IS från att återvända.

- Vi kommer inte att riskera brittiska liv för att hjälpa eller rädda personer som gett sig iväg för att stöda terrorism i någon form, sade Javid på måndag.

Enligt Javid har 900 personer rest från Storbritannien till Syrien eller Irak.

- Oavsett vilken roll de har haft i det så kallade kalifatet så har de valt att stöda en terrororganisation. Genom detta har de visat att de hatar vårt land och våra värderingar, sade Javid i det brittiska parlamentet på måndag.

- Nu faller det här så kallade kalifatet samman och då vill vissa återvända hem. Jag har gjort det klart - om det finns minsta tecken på en hotbild kommer jag inte att tveka med att förhindra det här.

Källor: The Guardian, BBC, The Sunday Times

Läs mera:

Finland kan inte stoppa återvändande IS-krigare - "Vi måste ta emot jihadister som är finländska medborgare"

Finland kan inte vägra att ta emot jihadister som är finländska medborgare. Det säger inrikesministeriet i diskussionen om de europeiska medlemmar från Islamiska Staten som sitter fängslade i Syrien. Det har ingen betydelse om jihadisterna har begått brott, de måste enligt lagen få komma hem.