Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Håller partierna vad de lovar?

Gymnasisten Emilia Louhiranta i serietidningsrastrerad ruta med pratbubbla och frågan kan jag lita på partierna?
Emilia Louhiranta undrar vilka partier man kan lita på. Gymnasisten Emilia Louhiranta i serietidningsrastrerad ruta med pratbubbla och frågan kan jag lita på partierna? Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos Politik,val,partier,Emilia Louhiranta

Gymnasisten Emilia Louhiranta från Kauhava frågar hur man ska veta vilket parti som är det rätta för en själv och hur man vet vilka partier som håller vad de lovar.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

– Hur man väljer rätt parti när man röstar, man vet ju vilka som finns, men vilka man kan lita på och hur man gör rätt val för sig själv? Vilka som gör det som de har sagt att de ska göra? undrar Emilia Louhiranta.

Åsa von Schoultz som är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet konstaterar att det är bra att börja med att fråga sig just vilket politiskt parti man vill rösta på.

– Det handlar om pålitlighet men också om strategier när man ska bestämma sig för vem man ska rösta på, säger von Schoultz.

Valreklam ute på gata i Helsingfors.
Hur hitta rätt i djungeln av kandidater? Valreklam ute på gata i Helsingfors. Bild: Marianne Sundholm / Yle Kommunalvalet 2017,kommunalval,Helsingfors,valreklam

I Finland röstar vi ju på en kandidat men den kandidaten ställer ju upp för ett parti.

– Om man ska börja någonstans så är det med partiet. Vilket parti har den typ av politik som jag passar in med min egen världsbild eller mina egna mål? Det är en bra utgångspunkt, säger hon.

När man väl hittat ett parti som verkar stå för samma värderingar som en själv så kan man bland det partiets kandidater börja leta efter en lämplig person att rösta på.

professor Åsa von Schoultz på vintern utanför Statsvetenskapliga fakulteten i Helsingfors.
Professor Åsa von Schoultz säger att det är bra att börja med vilket parti som ligger närmast dina egna värderingar. professor Åsa von Schoultz på vintern utanför Statsvetenskapliga fakulteten i Helsingfors. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos statskunskap,professor,porträtt,åsa von schoultz

Men om vi tar ett steg tillbaka och stannar upp vid det där med partier. Hur ska man veta vilka partier som står närmast en själv?

– Det är ju inte alltid så enkelt att veta vilket parti som passar en själv bäst. Men man kan börja med att fråga sig själv vilka saker man tycker är viktiga i samhället och vilka samvetsfrågor som betyder mest för en själv, råder von Schoultz.

Om man börjar där så kan man sedan söka sig vidare till partierna, säger hon.

Om man inte vet någonting om partierna så lönar det sig att googla partierna litet och till exempel läsa deras valprogram på deras hemsidor.

Okej, om man då hittar två eller tre partier som verkar bra; hur ska man veta vilka av dem som man kan lita på?

Åsa von Schoultz säger att det finns väldigt litet forskning om den saken i finländsk kontext.

Svårt att hitta en specifik syndabock

– Det är väldigt svårt att ställa finländska politiker och partier till svars eftersom finländska regeringar bygger på samarbete och koalitioner mellan olika partier. Det blir väldigt urvattnat vad man sedan gör politiskt, säger hon.

Det är därför svårt att peka ut något visst parti som skyldiga till något specifikt beslut i den finländska politiken.

Men en sak finns det forskning på, säger Åsa von Schoultz.

– Om vi går till den internationella forskningen så vet vi att partier och politiker generellt sett är duktigare på att hålla sina vallöften än vad vi i allmänhet tror, säger hon.

Maarit Feldt-Rantas arbetsbil
Fundera först på parti, sedan kandidat råder Åsa von Schoultz. Maarit Feldt-Rantas arbetsbil Bild: Yle/Robert Ehrnsten husbil,Raseborg

Men för just det finländska samhället finns det ingen forskning om politikernas pålitlighet.

– Det är också jättesvårt att bevisa att någon inte håller sina löften, konstaterar hon.

Väljarna glömmer snabbt

Gallras då de partierna som helt tydligt inte kan hålla sina vallöften bort?

– Väljarna är i allmänhet kortsiktiga. Att glömma bort är väldigt vanligt. Man brukar tala om en horisont på sex månader. Så långt är väljarminnet, allt som är äldre än det brukar försvinna från det allmänna medvetandet, säger hon.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Val