Hoppa till huvudinnehåll

Huaweichefen Ren Zhengfei angriper USA i sällsynt intervju – "Världen kan inte klara sig utan oss"

Ren Zhengfei (till höger) i samtal med Kinas president Xi Jinping
Ren Zhengfei (till höger) i samtal med Kinas president Xi Jinping. Ren Zhengfei (till höger) i samtal med Kinas president Xi Jinping Bild: EPA/MATTHEW LLOYD / POOL Huawei,Ren Zhengfei

Den kinesiska affärsmannen Ren Zhengfei som grundade telekomjätten Huawei, kritiserar USA i hårda ordalag för att hans bolag svartmålas.

- USA har inga metoder att krossa oss, hävdar Ren som fortfarande leder världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning.

- Världen kan inte heller klara sig utan oss eftersom vi är så utvecklade, säger Ren Zhengfei i en sällsynt intervju för det brittiska rundradiobolaget BBC.

Om ljusen slocknar i väst så kommer det fortfarande att lysa i öster. USA representerar inte hela världen― Huaweichefen Ren Zhengfei

Den 74-årige direktören säger att gripandet av hans dotter, Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada, var politiskt motiverat och ett resultat av amerikanska påtryckningar.

USA begär att hon utlämnas och en kanadensisk domstol tar nästa månad ställning till saken.
.
- Vi motsätter oss, men när vi nu går längs den här stigen så måste vi låta domstolarna besluta om detta.

Sällsynt intervju

Ren Zhengwei som sällan brukar ge intervjuer, har varit tvungen att höja sin profil på sistone eftersom trycket på Huawei har ökat dramatiskt världen över.

USA och många andra västländer befarar att Kina utnyttjar bolaget för spionage, något som Ren bestämt förnekar.

USA, Australien, Nya Zeeland och flera länder i Europa har också beslutat att stoppa eller begränsa statliga anskaffningar från Huawei.

Meng Wanzhou är som bäst i husarrest i Kanada i väntan på beslut om utlämning till USA
Ren Zhengfeis dotter Meng Wanzhou har gripits i Kanada på begäran av USA som vill ha henne utlämnad Meng Wanzhou är som bäst i husarrest i Kanada i väntan på beslut om utlämning till USA Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Huawei,Meng Wanzhou

Amerikanska åklagare har väckt åtal mot bolaget som misstänks ha stulit företagshemligheter, men Ren avfärdade dessa problem i intervjun.

- Om ljusen slocknar i väst så kommer det fortfarande att lysa i öster. USA representerar inte hela världen, sade Ren Zhengfei.

- Även om de övertalar fler länder att inte använda oss för tillfället, så kan vi alltid förminskas och bli mindre.

Länder tänker om?

De amerikanska påtryckningarna kan också slå fel, för den brittiska underrättelsetjänsten konstaterade nyligen att man kan handskas med de säkerhetsrisker som Huawei utgör när man bygger ut ett globalt 5G-nät för mobiler.

Även Nya Zeeland har visat flexibilitet och sagt att regeringen inte utesluter att man köper utrustning och tjänster från Huawei för att bygga 5G-nätet.

Premiärminister Jacinda Ardern sade på tisdag morgon att landets säkerhetstjänst har diskuterat Huawei med det inhemska telekombolaget Spark som i fjol förbjöds från att använda Huaweis teknologi.

Ardern sade att man aldrig helt har uteslutit Huawei då 5G byggs upp och att det är möjligt att regeringen omprövar sin inställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes