Hoppa till huvudinnehåll

Käpphästens återkomst — hästarna har galopperat från nordisk mytologi in i populärkulturen

käpphästar i en workshop
Hästen kan se ut precis hur som helst - att välja färg på ögon och öron är inte det lättaste. Här är det full rulle på käpphäst-workshop i New York. käpphästar i en workshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

Hästarna, de finns överallt i nordisk kultur. Från Pippi Långstrumps Lilla Gubben till Odens mytiska, åttabenta Sleipner, från Dalahästen och hästarna i Kalevala till dagens trend — käpphästar.

För två år sen kom Selma Vihunens dokumentär Hobbyhorse Revolution ut.

Den fick världen att förälska sig i de finländska flickorna som på så blodigt allvar rider sina käpphästar.

Käpphästarna är trendiga igen

Den norska scenkonstnären Marte Ekhaugen lägger fram käppar, sockor, vadd och knappar på ett lågt bord på Scandinavia House i centrala New York.

Fem minuter senare rusar tolv ivriga barn in, redo att delta i Ekhaugens käpphäst-workshop.

käpphästar i en workshop
Dags för käpphäst-workshop på Manhattan. käpphästar i en workshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar
Det är väldigt populärt, när man bor i New York måste man ju ha häst!― Marte Ekhaugen

- Vi har gjort hästar som folk kan ha i sina små New York-lägenheter, berättar Ekhaugen, som också jobbar med dockteater och scenografi.

Ekhaugens workshops har skandinaviskt tema och hon passar också på att berätta om nordisk kultur åt barnen, som blir mycket imponerade av Sleipners åtta ben och Pippis styrka.

Käpphästsworkshop
Marte Ekhaugen hjälper till med designen innan workshopen börjar. Käpphästsworkshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

- I nordiska berättelser talas det ofta om hästar, de förekommer ofta i äventyr, mytologi och populärkultur.

I Norden var man beroende av hästen i jord- och skogsbruk och för varutransport. Den spelade en viktig roll i mänskors liv.

Hästar var lika med rikedom, tills de ersattes av bilar. Men de lever vidare i den finländska käpphäst-kulturen. Marte Ekhaugen vill också hjälpa den finska hobbyhästen att erövra New York!

Käpphästsworkshop
Marte Ekhaugen visar de bästa trixen för att få till en bra käpphäst. Käpphästsworkshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

Ekhaugen känner igen längtan hos flickorna i dokumentären Hobbyhorse Revolution. Hon minns lekarna från barndomen som ofta handlade om hästar.

- Vi red på pinnar, behovet och önskan att ha en häst var mycket grundläggande. Speciellt för flickor var hästarna en viktig del av livet.

Käpphästsworkshop
Det krävs noggrannhet och lite hjälp av pappa för att limma fast öronen. Käpphästsworkshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

Att något så enkelt som en pinne med ett hästhuvud kan göra barn som är vana vid att spela på mobilen eller datorn så ivriga är fantastiskt.

Enligt Ekhaugen är det för att det enkla upplägget tvingar dem att använda sin fantasi och kreativitet.

käpphästar i en workshop
Två ryttare som är redo att galoppera ut på Manhattan. käpphästar i en workshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

- Att det är möjligt att själv skapa en leksak med enkla medel är något nytt för barnen. Möjligheten att skapa magi är otrolig!

- Det var kanske 12 hästar som galopperade ut härifrån i dag, så vi hoppas att trenden sprider sig!

Hästen som dramaturgiskt verktyg

Hästar fungerar också bra i litteratur — lite skrämmande och vilda, men samtidigt snälla och vackra. De kan vara magiska, de är människans kompanjoner; svåra att kuva men pålitliga om man vunnit dem på sin sida.

Enhörningar, bevingade hästar och vanliga ridskolehästar är alla populära inom litteraturen. Hästböcker är ett bestående fenomen.

Tidigare generationer minns Svarta hingsten-serien och på 90-talet var Merja Palos böcker populära bland hästintresserade i Finland.

käpphästar i en workshop
Det är viktigt att kolla hästmanualen ibland. käpphästar i en workshop Bild: Hanna Nordenswan käpphästar

Författaren och journalisten Peppe Öhman är hästboksaktuell i år med boken Ett himla tjat om hästar som kommer ut i mars.

- Det handlar om att det är så lätt att bli förälskad i hästar, det blir nästan som en drog och man vill att alla andra också ska upptäcka det magiska med dem.

Öhman rider själv och känner igen sig i konceptet hästflicka. Trots att många män sysslar med ridsport ser man sällan pojkar på stallen eller med näsan i en hästbok.

- Den har blivit stämplad som en flicksport och har lägre status bland pojkarna.

Jeanette Öhman
Peppe Öhman har skrivit en bok om hästar. Jeanette Öhman Bild: Yle / Camilla Fagerholm peppe öhman

Den dyra sporten är på sätt och vis odemokratisk då få har möjlighet att delta i den. Käpphästarna är kanske ett sätt att visa att kärleken till hästar ändå finns där.

Det finns något så starkt i kärleken till djuret att käpphästar får duga.

Öhman ser också en hästtrend som verkar bli allt starkare. Hon tror att det dels handlar om att de som var hästflickor på 80-talet börjar få egna barn och tar sina barn till stallet.

Myös korvatulpat voi olla hyvä olla jotta hevonen keskittyy paremmin.
Ridning är en hobby som inte är möjlig för alla, eftersom det är en dyr sport. Myös korvatulpat voi olla hyvä olla jotta hevonen keskittyy paremmin. Bild: Yle/Anu Köyhäjoki-Järvinen häst

Men det handlar också om känslan.

- En av de bästa känslorna i världen är att galoppera riktigt fort ute i naturen. Det är skrämmande och härligt, den bästa kombinationen.

Det är något magiskt med så stora djur som inte behöver lyda människor men ändå gör det. Därför behöver hästflickorna ju inte vara så stora heller. Det finns så mycket känslor, drama och spänning kring hästar.

Också på Strömsö har det pysslats med käpphästar, titta här!