Hoppa till huvudinnehåll

Kungen av klassiskt, jokern och påläggskalvar – här är den finländska VM-truppen

Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Ilkka Herola är tre av Finlands trumfkort i Seefeld.
Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Ilkka Herola är tre av Finlands trumfkort i Seefeld. Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Ilkka Herola är tre av Finlands trumfkort i Seefeld. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,Krista Pärmäkoski,Ilkka Herola

Finlands trupp i Seefeld består av både erfarna rävar och unga talanger. Av både superstjärnor och doldisar. För vissa av de 27 idrottarna kan årets VM vara svanesången, medan andra hoppas att det är startskottet på något stort.

Finlands VM-trupp i Seefeld

Längdskidåkning

Anita Korva
19 år, Kainuun Hiihtoseura.
Meriter: Trefaldig bronsmedaljör i JVM i vintras. Ett JVM-brons 2018. FM-brons på 10 km klassiskt i år.
Aktuell för: Sprint, sprintstafett, skiathlon.

Den finländska skidåkningens påläggskalv. Ett mångsidighetsfenomen – trivs lika bra med klassisk stil som med skate. Och lika bra med sprint som med distanslopp.

Anne Kyllönen
31 år, Kainuun Hiihtoseura.
Meriter: OS-stafettsilver 2014. Åtta gånger på pallen i världscupen, över 40 topp-10-placeringar.
Aktuell för: Sprint, sprintstafett.

Genomgick ryggoperation i september. Blygsamma resultat i världscupen i vinter fram till tionde platsen i Cogne strax före VM. Pekar formkurvan fortsatt uppåt i Seefeld?

Katri Lylynperä
25 år. Vuokatti Ski Team.
Meriter: FM-guld i sprint i vinter.
Aktuell för: Sprint.

Ryggbesvär spolierade förra säsongen. Säkrade platsen i VM-truppen efter framgången i FM och i världscupen i Lahtis (18:e plats i sprinten).

Johanna Matintalo
22 år. Pöytyän Urheilijat.
Meriter: U23-VM-silver 15 km skiathlon 2017. OS 2018: 30 km 18:e plats, sprint 19:e plats, skiathlon 24:e plats.
Aktuell för: 10 km, stafett, sprintstafett, skiathlon.

Stortalang, men det definitiva internationella genombrottet låter vänta på sig. Missade U23-VM i Lahtis på grund av febersläng. Avsevärt bättre på klassisk stil.

Laura Mononen
34 år. Hämeenlinnan Hiihtoseura.
Meriter: VM 2017: Stafettbrons – individuellt: 13:e, 14:e och 18:e plats.
Aktuell för: Skiathlon, stafett, 10 km, 30 km.

Var ingen juniorstjärna och har skyndat långsamt i karriären. Snäppet sämre i vinter än de senaste säsongerna. Kämpar mot Johanna Matintalo om en plats i stafettlaget.

Kerttu Niskanen
30 år. Vieremän Koitto.
Meriter: OS-silver i lagsprint och stafett 2014, två VM-stafettbrons. Två fjärde platser individuellt VM 2015. Två världscupsegrar, nio gånger på prispallen.
Aktuell för: Skiathlon, Stafett, 10 km, sprintstafett, 30 km.

Längdlandslagets joker i Seefeld. Kämpat med formen hela vintern. Sen slog hon plötsligt till och vann den klassiska milen i Cogne. Tack vare den insatsen så höjdes de finländska förväntningarna inför stafetten och sprintstafetten.

Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen gav en stormvarning strax före VM. Kerttu Niskanen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Kerttu Niskanen,Längdåkning,Världscupen i längdåkning

Eveliina Piippo
20 år. Vuokatti Ski Team.
Meriter: Silver på 10 km (F) i U23-VM i vinter. En fjärde och två femte platser i JVM 2017 och 2018. Fem guld i junior-FM.
Aktuell för: Skiathlon, 30 km, stafett.

Visat prov på sitt starka psyke i samband med vinterns två världscupstafetter. Båda gångerna åkte hon sista etappen och båda gångerna slutade Finland trea. Fantastisk syreupptagningsförmåga.

Krista Pärmäkoski
28 år. Ikaalisten Urheilijat.
Meriter: Ett silver och två brons individuellt i OS 2018. VM-silver i skiathlon 2017 och i lagsprint 2011. OS-silver i stafett 2014. Tre VM-brons i stafett. Tre segrar i världscupen.
Aktuell för: Alla distanser, men avstår från sprinten.

Finlands stora damstjärna. En medaljkandidat på alla distanser utom sprinten, som hon sannolikt inte åker. Bland de sex främsta i samtliga distanslopp i vinter.

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski knep tre OS-medaljer i Pyeongchang. Krista Pärmäkoski. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

Riitta-Liisa Roponen
40 år. Oulun Hiihtoseura.
Meriter: Deltagit i fem OS (stafettbrons 2010) och sju VM (två guld i stafett, ett guld i sprintstafett och ytterligare tre stafettmedaljer).
Aktuell för: Skiathlon, stafett, 30 km.

Gjorde världscupdebut i november 1998. En av få fristilsspecialister i det finländska landslaget. Kan ta sin åttonde OS- eller VM-medalj i sin 13:e stortävling i stafetten i Seefeld.

Susanna Saapunki
26 år. Vuokatti Ski Team.
Meriter: Fyra gånger på världscuppoäng i vinter. Hennes första i karriären.
Aktuell för: 30 km.

Säsongens stora mål – att delta i tremilen i Seefeld – lär uppfyllas. Förra säsongen spolierades av lunginflammation. Vistas om somrarna i Italien och har där med framgång deltagit i tävlingar i bergslöpning.

Ristomatti Hakola
27 år. Jämin Jänne.
Meriter: Sexa i sprint i OS 2018 och VM 2017. FM-guld på 15 km i vinter.
Aktuell för: Sprint, sprintstafett, 15 km, stafett, 50 km.

Skördat sina främsta lagrar i sprint, men nionde platsen på 15 kilometer i Otepää visar att han också är att räkna med på längre distanser. Het medaljkandidat i sprintstafetten med Iivo Niskanen och oerhört viktig kugge också i stafetten. Har tagit FM-medaljer som junior i skidskytte, orientering och boboll.

Matti Heikkinen
35 år. Vantaan Hiihtoseura.
Meriter: VM-guld på 15 km 2011. VM-brons på 15 km och i stafett 2009. VM-brons på 50 km 2017.
Aktuell för: Skiathlon, 50 km, 15 km, stafett.

Bleka resultat i vinter. Ett och ett halvt år sedan den senaste pallplaceringen i världscupen. Fick smeknamnet ”Happo” i junioråren för sin kapacitet att motstå mjölksyra och ta ut allt ur kroppen.

Perttu Hyvärinen
27 år. Puijon Hiihtoseura.
Meriter: Två JVM-brons individuellt 2011.
Aktuell för: Stafett, 15 km, 50 km, skiathlon.

Före detta juniorstjärna som skyndat långsamt. Förra säsongen grusades på grund av överansträngd kropp. Hade dessutom problem i höstas med ena foten, vilket ledde till att han inte kunde löpträna. Tre gånger på världscuppoäng i vinter.

Lari Lehtonen
31 år. Imatran Urheilijat.
Meriter: Tre OS, fyra VM. Nia i skiathlon VM 2017.
Aktuell för: Skiathlon, 50 km, stafett.

Avsevärt bättre på fri stil än klassiskt. Trög start på vintern på grund av en belastningsskada i foten. Tog vinterns första världscuppoäng i Ulricehamn då han slutade på 30:e plats på 15 kilometer med fri teknik.

Joni Mäki
24 år. Pohti Ski Team.
Meriter: En handfull poängplatser i världscupsprintar.
Aktuell för: Sprint, 15 km, stafett.

Tagit ett rejält kliv framåt i vinter då han knipit världscuppoäng fem gånger. Gav en stormvarning i Lahtis då han var tredje snabbast i sprintkvalet.

Iivo Niskanen
27 år. Puijon Hiihtoseura.
Meriter: OS-guld på 50 km 2018. OS-guld i sprintstafett 2014. VM-guld på 15 km 2017. Tre gånger årets idrottare i Finland.
Aktuell för: 15 km, stafett, sprintstafett, 50 km.

Kungen av klassisk skidåkning. Jobbade hårt under träningssäsongen för att förbättra sin fria teknik. Men tillsvidare är de klassiska loppen hans brödföda. Stor vän av trav – han är delägare till tre travhästar.

Iivo Niskanen iloitsee hiihdon jälkeen.
Nytt segerjubel av Iivo Niskanen i Seefeld? Iivo Niskanen iloitsee hiihdon jälkeen. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Iivo Niskanen

Antti Ojansivu
25 år. Jämin Jänne.
Meriter: Femte plats i skiathlon JVM 2012. Tre gånger i karriären på världscuppoäng.
Aktuell för: 15 km, skiathlon, 50 km.

Nära att sluta för några år sedan då han led av diverse sjukdomar och astma. Alternativen var då att ge upp eller att satsa allt på skidåkningen. Han valde det senare alternativet. Öppnade säsongen hoppingivande i Ruka, men har inte fått till det sen dess.

Anssi Pentsinen
32 år. Vantaan Hiihtoseura.
Meriter: 16:e plats i VM-sprinten 2013. Världscupfyra i sprinten i Düsseldorf 2011.
Aktuell för: Sprint, skiathlon, 50 km.

Representerat Finland i två OS och fyra VM. Ofta bra i sprintkvalet, men har haft svårare att hävda sig i heaten. Övervägde att sluta i våras, men hoppingivande resultat i distanslopp fick honom att tänka om.

Lauri Vuorinen
24 år. Ski Team 105.
Meriter: Stortävlingsdebut i OS 2018 (29:a i sprinten). Över tio gånger på världscuppoäng – bästa placeringen: sjunde platsen i sprinten i Ruka 2017.
Aktuell för: Sprint.

Säkrade sin plats i truppen genom att vara bästa finländare i sprinten i Lahtis (14:e plats). Utpräglad sprintåkare.

Backhoppning

Antti Aalto
23 år. Kiteen Urheilijat.

Har fått sitt genombrott i år med fyra topp-10-placeringar i världscupen. Presterar Finlands för tillfället bästa backhoppare på sin normala nivå i VM-backarna i Innsbruck och Seefeld kommer han att ta sin främsta placering hittills vid stora mästerskap. Han stortävlingsdebuterade för två år sedan i Lahtis där han blev knappt utanför de 30 bästa, precis som i fjol vid OS i Pyeongchang.

Antti Aalto flyger genom luften
Antti Aalto har etablerat Finland igen på backhoppningskartan. Antti Aalto flyger genom luften Bild: imago/Nordphoto/ All Over Press backhoppning,Antti Aalto

Eetu Nousiainen
21 år. Puijon Hiihtoseura.

Nousiainens form har varit på stigande inför VM. Säsongens första och enda världscuppoäng kom i början av februari i Oberstdorf. Han stortävlingsdebuterade förra vintern i Sydkorea med en 49:e plats. Med lyckade tävlingshopp har Nousiainen möjligheter att komma in bland de 30 bästa, vilket kan vara aningen enklare i VM jämfört med världscupen där toppnationerna får delta med fler än fyra hoppare.

Andreas Alamommo
20 år. Ounasvaaran Hiihtoseura.

Karriärens första världscuppoäng kom på hemmaplan i Lahtis med mindre än två veckor kvar till VM. I vinter har 20-åringen haft svårigheter med att hålla tävlingsnerverna i styr. Var med redan i fjol i Pyeongchang där han tog sig vidare från kvalet i båda backarna och slutade på 34:e respektive 38:e plats i tävlingarna.

Jarkko Määttä
24 år. Kainuun Hiihtoseura.

Har verkat uppgiven inför VM då hoppandet inte vill fungera på samma sätt som under karriärens bästa stunder. Har inte tagit några världscuppoäng sedan Ruka i november. Har hängt med på stora mästerskap sedan OS i Sotji år 2014. Hittills är 22:a platsen för fyra år sedan i VM i Falun hans främsta stortävlingsmerit. I sin nuvarande form klarar Määttä knappast av att uträtta stordåd i Seefeld.

Julia Kykkänen
24 år. KL SkiJumping Team.

Kykkänen har sökt ny inspiration till den här säsongen via ett tränarbyte. Pappa Kimmo byttes ut mot olympiska mästaren Toni Nieminen. Resultaten i världscupen har inte svängt mot det bättre – Kykkänen ligger på en 31:a plats i sammandraget. Hon har varit med på alla stora mästerskap sedan dambackhoppningen kom med på VM-programmet år 2009 i Liberec. En tionde plats från år 2013 i Val di Fiemme är finländskans främsta stortävlingsmerit.

Susanna Forsström
23 år. Lahden Hiihtoseura.

Den här vintern har Forsström främst tävlat i Continentalcupen. Hennes enda uppträdande i världscupen resulterade i en 45:e plats. Något liknande är att vänta i Seefeld där Forsström gör sitt tredje VM.

Nordisk kombination

Ilkka Herola
23 år. Puijon Hiihtoseura.

Efter en blytung start på säsongen fick Herola ordning på sitt hoppande efter en tävlingspaus i januari. Det här belönades med karriärens främsta världscupplacering i Klingenthal där Herola var tvåa. Skidfarten i spåret har skruvats upp ytterligare och det händer ofta att Herola är snabbast av alla i skidmomentet. Trots sin ringa ålder har han samlat på sig mycket stortävlingsrutin då debuten kom redan för sex år sedan i Val di Fiemme. Tillsvidare är åttonde platsen i Pyeongchang Herolas främsta individuella placering i OS eller VM.

Eero Hirvonen
23 år. Jyväskylän Hiihtoseura.

Säsongen har varit rumphuggen och kämpig på grund av det sjuka knäet som har trilskats sedan förra våren. Skidåkningen fungerar galant fortfarande men backhoppningsformen står på väldigt osäkra ben. I fjol fick Hirvonen bestiga prispallen hela fem gånger i världscupen. I år har han som bäst tagit sig upp på en femte plats i en individuell tävling. Tog Finlands bästa mästerskapsplaceringar på länge i nordisk kombination då han slutade sexa i bägge individuella loppen i OS i fjol.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen med blommor i händerna
Eero Hirvonen och Ilkka Herola är medaljkandidater i lagsprinten. Ilkka Herola och Eero Hirvonen med blommor i händerna Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT nordisk kombination,Ilkka Herola,Eero Hirvonen

Leevi Mutru
23 år. Lahden Hiihtoseura.

Mutru har kapacitet att kämpa om topp-10-placeringar de gånger han får till det i backmomentet. Hittills har det inte hänt på mästerskapsnivå där hans främsta merit är 23:e platsen i hemma-VM i Lahtis.

Arttu Mäkiaho
21 år. Kainuun Hiihtoseura.

Juniorvärldsmästaren från två år tillbaka gör sitt tredje uppträdande på VM eller OS på seniornivå. Är ungefär jämnstark med Mutru i längdspåret och kan kämpa om topp-10-placeringar på en bra dag i backen. Hittills har placeringarna bland de 30 bästa uteblivit i stora mästerskap bland vuxna karlar.

Läs mera:

Solen gassar över skidstadion i Seefeld.

Vad händer när i Seefeld? Så här ser VM-programmet ut

Dags för den stora VM-festen. Österrikiska Seefeld står som värd för världsmästerskapen på skidor. Samtliga tävlingar sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan.

Läs mera:

Stora förväntningar på Iivo och Kerttu Niskanen i Seefeld (montage).

"Kerttu Niskanens formbesked skapar ett spännande utgångsläge på damsidan i Seefeld" – Yle Sportens podd lovar medaljskrammel vid skid-VM

I veckans avsnitt av Yle Sportens podd befinner sig två av tre deltagare redan fysiskt i Österrike och på VM-orten Seefeld. Antti Koivukangas, Chriso Vuojärvi och Micke Oivo siar om finska medaljförväntningar med Cogne-helgen i bagaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport