Hoppa till huvudinnehåll

Kunskapscenter ska underlätta invandrarnas väg ut i arbetslivet – i Åbo erbjuds hjälp på elva olika språk

Lappar där det står tack på olika språk.
Lappar där det står tack på olika språk. Lappar där det står tack på olika språk. språk,mångkulturalism,Tack,tacksamhet,Språkundervisning,undervisning,kulturer (typer),kultur

I slutet av förra året beviljade arbets- och näringsministeriet tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet fem miljoner euro till fem olika städer i landet. Syftet med satsningen var att skapa nya kunskapscenter för invandrare. Åbo fick nästan en miljon euro för det här ändamålet.

Det nya kunskapscentret för invandrare på Hantverkaregatan 10 i Åbo invigs officiellt i mitten av mars, men arbetet där har redan börjat.

I Åbo ska invandrare bland annat få hjälp med att söka jobb och utbildningar samt få hjälp med att fylla i alla blanketter som måste fyllas i när man söker ett jobb eller en utbildning i Finland.

Även tolkar kan köpas in om det krävs

Den personliga hjälpen ska utgå från den enskilda individens behov och göras på individens eget språk. Just nu kan centret i Åbo erbjuda hjälp på elva olika språk, exempelvis arabiska, persiska och kurdiska.

Utöver det har centret också möjlighet att köpa in tolkar om det krävs, och således kunna betjäna kunderna på ännu fler språk.

Lappar med olika språk.
Lappar med olika språk. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Språkundervisning,språk,länder

Just nu jobbar 14 personer vid centret. Minja Vaherkylä, projektledare för Åbos nya kunskapscenter för invandrare, menar att ett vanligt problem för många invandrare är att man bara går från ett serviceställe till ett annat.

– Målet nu är att vi ska lyckas bryta den kedjan och i stället hitta ett passande jobb eller en passande utbildning.

Helsingfors fick mest pengar

Mest pengar för det här projektet, det vill säga 1,4 miljoner euro, fick Helsingfors.

I huvudstadsregionen fick även Esbo och Vanda stödpengar, i deras fall 850 000 respektive 970 000 euro. Åbo fick i sin tur 930 000 euro, och Tammerfors fick 830 000 euro.

De här pengarna var uppstartspengar, men målet är att samtliga center ska fortsätta sin verksamhet även nästa år.

Åbo stadsvapen på en flagga.
Även Åbo stad bidrar i finansieringen av projektet. Åbo stadsvapen på en flagga. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo,åbo vapen

Åbo stad är också med i finansieringen

Även Åbo stad är med och finansierar det här projektet med en summa som motsvarar 30 procent av summan som Åbo har fått av av staten. Så totalt sett får kunskapscentret i Åbo över en miljon euro.

Minja Vaherkylä hoppas nu på att Åbo ska få samma fina start som man har fått i Helsingfors.

– Där har många invandrare tagit sig ut i arbetslivet, eller in på en utbildning, inom tre månader efter att de gjorde sitt första besök vid kunskapscentret.