Hoppa till huvudinnehåll

Mässlingsmittan i Larsmo ökade vaccinationsgraden – men man ligger fortfarande långt under landets medeltal

En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen.
Den största ökningen av vaccinationsgraden har skett i Larsmo. Där har nu 82,8 procent tagit den första dosen av MPR-vaccinet, tidigare låg det på 75,5 procent. Arkivbild. En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vaccin,vaccinering,Vaccination

Efter att ett barn i Larsmo smittades av mässling i november har vaccinationsgraden vad gäller MPR-vaccinet gått upp, speciellt bland barn under skolåldern. Men ännu ligger vaccinationsgraden i området långt under hela landets medeltal.

Det var i slutet av november som det blev känt att det fanns mässlingsmitta i Larsmo. Efter det har vaccinationsgraden för MPR-vaccinet gått upp i hela Jakobstadsregionen. MPR-vaccinet skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.

Inom social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen har nu 93 procent av barnen under skolåldern fått åtminstone en av de två doserna som ingår i MPR-vaccinet. Tidigare låg den graden på 90 procent. Det här framkommer ur det nationella vaccinationsregistret.

Till det gemensamma social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen hör Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

Det finns mycket att göra än men vi är inne på rätt väg― Ulpu Elonsalo

Trots ökning ligger Larsmo långt ner på listan

Den största ökningen av vaccinationsgraden har skett i Larsmo. Där har nu 82,8 procent tagit den första dosen, tidigare låg det på 75,5 procent.

Trots ökningen är vaccinationsgraden i Larsmo den lägsta i området och bland de lägsta i hela landet. För att få en god flockimmunitet krävs en vaccinationsgrad på mer än 95 procent.

- Det finns mycket att göra än men vi är inne på rätt väg. Mässling är den av MPR-sjukdomarna som är mest smittosam. Skyddet mot mässling är inte tillräckligt bra i Jakobstadsregionen än, säger sakkunniga läkaren Ulpu Elonsalo på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

I hela landet har 96,1 procent tagit den första dosen av MPR-vaccinet. Något som Ulpu Elonsalo på THL anser är strålande.

Skyddet mot mässling är inte tillräckligt bra i Jakobstadsregionen än― Ulpu Elonsalo

Vaccinmotståndare har aktiverats

Ulpu Elonsalo har svårt att avgöra om det är så att de som tidigare varit emot vaccinationer i Jakobstadsregionen nu har blivit välvilligare inställda till vacciner.

- En del av befolkningen har helt klart vaknat och insett vad det handlar om. Förhoppningsvis skulle den här positiva inställningen fortsätta och att det inte genast skulle glömmas bort hurudana sjukdomar det är som våra barn får vaccin mot, säger Elonsalo.

Elonsalo poängterar att det är en stor del av invånarna i Jakobstadsregionen som tar vacciner helt enligt vaccinationsprogrammet. En del har ändå skippat att ta den första dosen av MPR-vaccinet.

- Det har funnits en tendens att en del skjutit på den första vaccinationsdosen. Men nu visar sifforna att också de som har skjutit upp det nu har låtit vaccinera sina barn.

Den första dosen av MPR-vaccinet ska ges vid 12-18 månader och den andra vid 6-årsåldern.

Förhoppningsvis skulle den här positiva inställningen fortsätta och att det inte genast skulle glömmas bort hurudana sjukdomar det är som våra barn får vaccin mot― Ulpu Elonsalo

Förutom att fler valt att ta den första dosen har många föräldrar som nog annars skulle ha låtit vaccinera sina barn velat få den andra dosen av vaccinet tidigare än rekommendationen.

Enligt Elonsalo påminde mässlingsfallet i Larsmo många om hurudan sjukdom mässling är och vilka risker den för med sig.

- Sådant här påminner många om hur viktigt det är med vacciner.

Nästan 800 fick vaccinet

Flera extra insatta vaccinationstillfällen ordnades i Jakobstadsregionen i november och december med anledning av mässlingsmittan i Larsmo. Under de tillfällena fick 760 personer MPR-vaccinet.

Främst var det barn under skolåldern som fick vaccinet. En del av barnen som fick den första dosen av vaccinet var yngre än ett år. En del av barnen fick den andra dosen tidigare än rekommendationen att ge den vid 6-årsålder.

260 personer utsattes för mässlingsmittan i Larsmo. 18 personer sattes i karantän. Mässlingsfallet i Larsmo kostade 100 000 euro, varav social och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen står för hälften.

Artikeln baserar sig på Tuhkarokkotapaus Luodossa paransi harppauksella koko Pietarsaaren alueen rokotekattavuutta – "Osa ihan selvästi heräsi asiaan" skriven av Iina Kluukeri och Sari Vähäsarja.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten