Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen och Pärmäkoski vill åka damlagsprint men ledningen avvaktar med beslutet av taktiska skäl – Hakola säger sig vara i sitt livs form

Matti Haavisto är chefstränare i det finska laget.
Matti Haavisto. Matti Haavisto är chefstränare i det finska laget. Bild: Lehtikuva längdskidåkning

Krista Pärmäkoski har meddelat att hon är intresserad av att köra lagsprint på söndag. I par med Kerttu Niskanen kan hon då bärga Finlands första VM-medalj. Ristomatti Hakola är den första finländaren som redan på torsdag åker för medalj i sprint. Han säger sig vara i sitt livs form och för chefstränaren Matti Haavisto är en finalplats ett minimikrav.

Den finska herrkvartetten består av Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Anssi Pentsinen och Lauri Vuorinen. De största förhoppningarna ligger på den förstnämndas axlar.

– Jag förväntar mig att en finländare tar sig till herrfinal, säger Matti Haavisto till Yle Urheilu.

– Banan är bekant. Ristomatti är garanterat med i striden om en finalplats. Tar man sig dit kan vad som helst hända. Alla placeringar mellan 1 och 6 är möjliga.

Enligt Haavisto är Hakola själv belåten med hur han toppat VM-formen.

– Jag frågade igår av Rise om han är i form. Han svarade att han är i sitt livs form. Jag har förtroende för honom. Förvisso är han inte som bäst på fri teknik men han har stått för bra prestationer i sprintar i fri stil.

Tidigt beslut om att stå över sprinten

Krista Pärmäkoski kommer däremot att stå över sprinten och av allt att döma VM-debutera i skiathlon som avgörs på lördag.

– Det har länge stått klart att sprint i fri teknik inte är något för Krista. Det blir så många tävlingar under VM så det var klart att det är sprinten som offras först.

Bara en dag efter skiathlontävlingen är det dags för lagsprint. Kerttu Niskanens världscupseger på veckoslutet gör Finland till ett medaljhopp i lagsprinten som alltså åks på söndag.

– Krista och Kerttu har meddelat att de är intresserade av lagsprinten. Laget går vi ändå först ut med dagen innan. Det är sannolikt att Kerttu och Krista tas ut men det återstår fortfarande några dagar. Det kan ske förändringar.

Finland taktikerar

Haavisto säger att det finska laget inte vill att motståndarna i god tid ska ha koll på hur Finland ställer upp i lagsprint och stafett. Stafetterna åks först under VM:s andra halva, damstafetten på torsdag och herrstafetten på fredag.

– Jag tänker inte kommentera uttagningarna mer detaljerat. Idrottarna vet på ett ungefär när de VM-debuterar. Taktiska skäl ligger bakom vårt val att hålla tyst. Om vi berättar vem som åker vad kan det påverka de andra ländernas val av lagsprint- och stafettåkare.

Läs mera:

Kungen av klassiskt, jokern och påläggskalvar – här är den finländska VM-truppen

Finlands trupp i Seefeld består av både erfarna rävar och unga talanger. Av både superstjärnor och doldisar. För vissa av de 27 idrottarna kan årets VM vara svanesången, medan andra hoppas att det är startskottet på något stort.

Läs mera:

Vad händer när i Seefeld? Så här ser VM-programmet ut

Dags för den stora VM-festen. Österrikiska Seefeld står som värd för världsmästerskapen på skidor. Samtliga tävlingar sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport