Hoppa till huvudinnehåll

Opera i slottsmiljö i Svartå: "Vi vill erbjuda något åt dem som tycker om klassisk musik"

En skulptur av en man som pekar fingret mot himlen som står i en fontän i ett vinterlandskap.
Miljön på Svartå slott passar sig för klassisk musik, tycker paret Linder. En skulptur av en man som pekar fingret mot himlen som står i en fontän i ett vinterlandskap. Bild: Nicole Hjelt / Yle Svartå, Raseborg,statyer,Svartå slott,Raseborg,dimma,fontäner

Efter en kväll i Musikhuset i Helsingfors föddes idén om att bjuda på klassisk musik och opera på Svartå slott. Paret Linder slog sig samman med Lauluakatemia, Sångakademin, och startskottet för den nya satsningen går i april.

- Vi träffade Kim Juntunen, verksamhetsledare för akademin, och kom på den härliga idén att vi skulle göra något på Svartå, berättar Christine Linder som driver slottet tillsammans med sin man Filip Linder.

Ett "mini-Nyslott"

Riktigt i skala med Nyslott och festspelen där är det ändå inte tänkt att det ska bli.

- Ett mini-Nyslott, skämtar Christine Linder.

- Till den nivån är det en bit, men all kultur fungerar bra här. Miljön är som gjord för att uppföra klassisk musik, konstaterar Filip Linder.

För ett par år sedan gjorde man ett försök med arior på utescenen i Svartå. Det var mycket uppskattat, berättar Christine Linder.

En kvinna klädd i svart bredvid en man i rutig skjorta och svart tröja. De står framför en dörr och ler.
Christine Linder från Svartå slott och Juha Uusitalo, konstnärlig ledare vid sångakademin Lauluakatemia. En kvinna klädd i svart bredvid en man i rutig skjorta och svart tröja. De står framför en dörr och ler. Bild: Nicole Hjelt / Yle Svartå, Raseborg,Svartå slott,Raseborg,dimma,Lauluakatemia

- Redan då föddes en liten idé när jag märkte att det fanns intresse för klassisk musik, säger Christine Linder.

- Vi har haft förhållandevis få uppträdanden för dem som tycker om klassisk musik. På det här sättet så kan vi locka en helt annan publik än vi haft tidigare, eller en större publik, säger Filip Linder.

Börjar med middag

I april ordnar man en middag på slottets restaurang där sångare från akademin samtidigt uppträder med klassisk musik av Sibelius, Wagner, Puccini, Rossini och Kuula.

En röd tegelbyggnad med lyktor vi dörren. En gammaldags skylt där det står Slottskrogen. Träd i bakgrunden.
Kända arior framförs på Slottskrogen i april. En röd tegelbyggnad med lyktor vi dörren. En gammaldags skylt där det står Slottskrogen. Träd i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Svartå, Raseborg,statyer,Svartå slott,Raseborg,dimma,fontäner,Slottskrogen

Samtidigt serverar man de kända kompositörernas favoriträtter.

"Naturen här väntar på musik"

Under sommaren, 5-9 juni, kommer ett tjugotal studerande från Sångakademin att gå kurser i sång på slottet. Det är frågan om ett koncept som redan funnits i flera år men det är första gången man ordnar det i Svartå.

En staty av en kvinna i dimmigt och vintrigt landskap. Träd i bakgrunden.
Naturen bjuder in till musik. En staty av en kvinna i dimmigt och vintrigt landskap. Träd i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Svartå, Raseborg,statyer,Svartå slott,Raseborg,dimma

- De tränar här och så slutar det med ett litet uppträdande. Det är tänkt att det ska bli ett årligen återkommande evenemang här på Svartå slott, berättar Christine Linder.

Hon är själv en stor beundrare av klassisk musik.

- Jag är en livsnjutare. Jag lever främst för mat men omger mig gärna också med andra sköna saker.

En man med mustasch, mörka glasögon och kavaj ler mot kameran. En bar i bakgrunden.
Kim Juntunen, verksamhetsledare vid Lauluakatemia, tycker den klassiska musiken passar bra på slottet. En man med mustasch, mörka glasögon och kavaj ler mot kameran. En bar i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Svartå, Raseborg,Svartå slott,Raseborg,Lauluakatemia

Sångakademins verksamhetsledare, Kim Juntunen, säger att det är fyra intensiva dagar av sång som studerandena har att vänta.

- Naturen, byggnaderna, miljön och värmen här bara väntar på musik, beskriver han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland