Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laines träningsform höjer på lotsen Maurices förväntningar – kan lösningen till den rekordlånga måltorkan hittas i statistiken?

Patrik Laine.
Patrik Laine. Patrik Laine. Bild: Tomi Natri/All Over Press Patrik Laine

Natten till torsdag finsk tid fortsätter Winnipeg Jets säsong med en bortamatch mot Colorado Avalanche. Då hoppas också Patrik Laine näta igen och på basis av det första träningspasset efter några lediga dagar är det inte helt osannolikt.

Den senaste veckan har varit tung både för Patrik Laine personligen och för hans Winnipeg Jets.

De två sista av tre raka hemmamatcher slutade i tunga förluster och efter 3–4-nederlaget mot Ottawa natten till söndag finsk tid fick truppen några lediga dagar för att samla krafterna.

En välbehövd paus, medger Patrik Laine.

– Jag har inte gjort något hockeyrelaterat. Jag har hängt hemma och tillbringat tid med farsan – bara försökt att tänka på något annat än hockey och vila lite, helt enkelt, berättar han för den samlade presskåren efter lagets träningar på tisdagskvällen.

Laine själv har nu gått 14 matcher utan att näta och har dessutom endast radat upp två passningspoäng under samma period. Tungt, men inte oöverkomligt, säger Laine.

– Självklart har jag fortfarande inte lyckats näta på en stund, men jag tycker att mitt spel har blivit bättre. Jag har spelat helt okej, har skapat chanser och som kedja har vi blivit bättre på att försvara. Vi släpper inte in lika många mål längre. Men man kan alltid bli bättre.

– Man måste bara jobba hårt varje dag och försöka bli bättre hela tiden. Det är det enda sättet att hantera det, säger han.

"Oroar mig inte allt för mycket"

Måltorkan är redan den längsta under den unga sniperns proffskarriär.

– Jag oroar mig inte allt för mycket om det. Det är bara hockey, det är inte hela världen. Jag har bestämt mig för att inte oroa mig om hockey då jag är ledig, berättar Laine.

På basis av tisdagskvällens träningspass kan måltorkan snart vara över. Enligt Jets-skribenten Mike McIntyre var chefstränaren Paul Maurice mäkta imponerad av det han såg på isen.

Hoppa över Twitterpostning

– Patrik har inte visat upp sådana där skott på sedan han kom hit. Jag tror han har undvikit det för att han vill skydda resten av killarna på isen. Men i dag sköt han pucken på ett sätt som bara han kan, säger Maurice.

Vad säger siffrorna?

Sett till statistiken har den pågående NHL-säsongen också varit ett bottennapp för Laine. Efter 36+28 och +7 som rookie samt 44+26 och +8 i plus-minusstatistiken i fjol har yttern endast radat upp 25+11 och iskalla -17 i år.

Det handlar inte heller om att Laine tagit färre skott. Tvärtom. Så här långt under säsongen har Laine snittat 3,27 skott per match i motsats till 2,79 säsongen 2016-17 och 2,93 säsongen 2017-18.

Varifrån kommer skotten då? Enligt IcyDatas kartläggning av Laines skott kan man se att forwarden pangat iväg en dryg femtedel av sina skott från sin sedvanliga sektor – den vänstra tekningscirkeln – men endast 15 procent av Laines mål har kommit därifrån.

Däremot har den största delen av Laines fullträffar – 30 procent enligt IcyData – kommit från den högra tekningscirkeln och 26 procent av fullträffarna från sektorn rakt framför målet.

Historiskt sett har Laine faktiskt varit som effektivast framför buren. Rookiesäsongen 2016-17 gjorde Laine hela 38 procent av sina sammanlagt 36 mål från nära avstånd (och endast 10 procent från den vänstra tekningscirkeln).

Säsongen 2017-18 var målspridningen så gott som jämnt fördelad över hela anfallszonen.

Tillbaka i första power play-linan

Winnipegs spel i numerärt överläge har också tagit en djupdykning under Laines måltorka. Efter att ha inlett säsongen med en pp-procent på 28,1 har siffran sjunkit till 18,0 kalenderåret 2019.

Laine förpassades också mellan varven ner till den andra pp-femman, men har nu återvänt till förstalinan.

– Svårt att säga om det har hjälpt mig som spelare. Det är förstås annorlunda att spela med andra killar. Tränarna ville testa på något nytt, men nu är jag tillbaka och försöker göra väl ifrån mig, säger Laine.

Härnäst åker Winnipeg på en tre matcher lång bortaturné, som inte bjuder på några lätta matcher. Jets ställs i tur och ordning mot slutspelsjagande Colorado Avalance, Vegas Golden Knights och Arizona Coyotes.

– Det kommer att bli tuffa matcher. Vi måste spela bättre än vi gjort på senaste tiden. Det är alltid svårt att spela i Denver och Las Vegas, säger Laine.

Läs också