Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder 30 fall inom äldrevården - brott misstänks i flera fall

Illustrationsbild på den finländska polisens mörkblåa jacka.
Illustrationsbild på den finländska polisens mörkblåa jacka. Bild: Lehtikuva Polis,Polisen i Finland

Polisen utreder för närvarande cirka 30 fall som har att göra med äldreomsorgen, meddelar polisen.

Tillsynsmyndigheten Valvira och Polisstyrelsen konstaterade under ett möte på måndagen att informationsutbytet och samarbetet mellan parterna fungerar bra.

En del av fallen granskas preliminärt, i en del fall misstänker polisen att brott har begåtts och en del fall kommer att gå till åtalsprövning, meddelar Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hittills har det inte funnits ett behov att sköta fallen centralt, utan fallen utreds av de lokala polisinrättningarna. Polisöverinspektör Heikki Lausmaa säger att det under de senaste åren inte har funnits betydande avvikelser i antalet fall.

- Nästan vid varje polisinrättning kommer det årligen några brottsmisstankar som har att göra med äldreomsorgen. Det handlar om enstaka fall och brottsrubriceringen varierar, säger Lausmaa.

- Polisen tar emot anmälningar från både anhöriga och andra instanser och kan inleda förundersökningsåtgärder också på eget initiativ.

Om man misstänker att det förekommer brister i vården ska man enligt polisen kontakta vårdenheten eller tillsynsmyndigheten. Om man misstänker att brott har begåtts ska man kontakta polisen.

Källa: Polisstyrelsen