Hoppa till huvudinnehåll

Stora förväntningar i USA: Katolska sexbrott mot barn tas äntligen upp på högsta nivå

Påven Franciskus talade om skam på långfredagen.
Påven Franciskus talade om skam på långfredagen. Bild: EPA / Giorgio Onorati påvar,romersk-katolska kyrkan,Via Crucis,Rom,påve franciskus

Den katolska kyrkans inställning till celibat och sex blir igen internationellt huvudtema då Vatikanen på torsdag inleder en kongress om temat. Celibatkravet leder till förbjudna barn och dold homosexualitet bland prästerna. Nu vill Vatikanen skydda de svagaste.

Vatikanen har särskilda regler för präster som bryter mot celibatet och får barn, skriver tidningen New York Times.

Dokumentet är färskt, bara några år gammalt, enligt NYT. Men det sammanfattar procedurerna från en lång tid. I princip förväntas en präst, som avslöjas som pappa, lämna sitt jobb som präst och ägna sig åt sin familj. Den fundamentala principen sägs vara omtanke om barnen.

Men prästerna avskedas inte, om de inte själva ber om avsked och någon enhetlig kutym finns trots allt inte.

Nyheten om specialregler kommer bara några dagar före Vatikanens omstridda konferens om anklagelserna om pedofili bland katolska präster.

Avslöjandena duggar nu tätt om de katolska prästerna. Den romersk-katolska kyrkan har sent om sider tvingats erkänna att prästernas sexmissbruk av pojkar är ett stort problem som måste åtgärdas.

50 000 i 175 länder

New York Times har intervjuat Vincent Doyle från Irland. Som 28-årig fick han veta av sin mor att den romersk-katolska prästen som uppträdde som hans gudfar i själva verket var hans biologiska far.

Doyle har grundat hjälporganisationen Coping International för människor i samma situation. Intresset är stort, säger Doyle. Organisationens webbsida sägs ha 50 000 användare i 175 länder.

Hur barnen kommer till är olika; en del kommer genom våldtäkt, andra som resultat av kärleksaffärer mellan präster och församlingsmedlemmar eller nunnor.

Prästerna förväntas leva i celibat, det vill säga avhålla sig från både äktenskap och sexuella aktiviteter. Principen är många hundra år gammal, men historierna om prästbarn är många.

Celibatet är en många hundra år gammal tradition. Det är ingen som tror att det avskaffas för att råda bot på de djupa problemen kyrkan har just nu.

Tystnad och hemliga skadestånd

Tystnadens kultur har rått i den romersk-katolska kyrkan. I många länder har man förnekat och tystat ner, i USA har man betalat hemliga skadestånd till offren.

Det finns uppgifter om skadestånd på miljarder dollar till offren för prästernas sexbrott och trakasserier.

I USA har den katolska kyrkan nyligen publicerat en lista över alla de präster och församlingsaktiva som anklagas för sexbrott och trakasserier. Många av fallen är gamla, med förövare som har pensionerats och avgått.

Avsatt efter 50 år

Några få högt placerade präster och tjänstemän har fått sparken och berövats sin rätt att utöva prästämbetet.

Nyligen fråntogs den tidigare kardinalen och ärkebiskopen Theodore McCarrick prästämbetet. Han befanns skyldig till synd och sexmissbruk i Vatikanens egna utredningar.

En del av anklagelserna var femtio år gamla. I flera liknande fall har anklagelserna varit kända för många, men kyrkan har inte gjort någonting.

Homosexuell präst inte pop just nu

New York Times har gjort flera avslöjanden om den katolska kyrkan på senaste. För några dagar sedan publicerades en djuplodande intervju med homosexuella präster.

En av de intervjuade berättar om ett spel som spelades på ungdomslägret. I ”Livsspelet” frågade ledarna varje pojke vad han skulle välja; att bli förlamad, ha brännskador på 90 procent av kroppen eller vara homosexuell. Ingen svarade homosexuell.

Homosexualitet har inte varit tillåtet inom prästerskapet. I något skede har läget lättat och några präster har kommit ut som homosexuella.

Efter sexskandalerna och anklagelserna om våldtäkter inom kyrkan är det igen otänkbart för de flesta präster att vara öppet homosexuella.

Församlingar går i konkurs

I dagsläget tror många att kyrkan på allvar vill göra något åt missbruket av barn bland präster och församlingsanställda. I USA har den katolska kyrkan redan lidit av fallande medlemstal. Det betyder också mindre intäkter till kyrkan.

Många katolska församlingar har redan gått i konkurs i USA. Det kan bero på att man har betalat stora ersättningar till de drabbade. Men en konkurs ger möjlighet att bygga nya organisationer. Då har församlingen inte längre ansvar för några offerutbetalningar.