Hoppa till huvudinnehåll

Testa en vegetarisk burgare - en slider med portabello - hållbart, härligt och gott

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk. Prova en gång och förbered dig på att bli förtjust. Svamp i burgare är hållbart och härligt gott.

Servera slidern med en vårsallad med hemgjord chilimajonnäs

Ingredienser till 4 sliders:

  • 4 hamburgerbröd, helst osötade
  • 4 portobellosvampar, ca 10 cm i diameter
  • 2 msk rökt champinjon eller torkad svamp
  • 3 kvistar timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong, hemlagad eller färdig
  • 2 schalottenlökar
  • 4 tjocka skivor lagrad cheddar
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • salt
  • svartpeppar
Portobello svampar i en korg.
Portobello svampar i en korg. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,matsvampar

Förbered svampen så här:

  1. Koka upp grönsaksbuljong med timjan, lök, vitlök och rökt champinjon eller torkad svamp.
  2. Lägg ner portabellon i en ugnsfast form eller kastrull och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Baka under lock tills svampen är genombakad, ca. 20 min.
  4. Tag av locket och reducera buljongen till en glace.
  5. Grilla portabellon på båda sidorna och pensla med glace.

Till vårsallad med chilimajonnäs behöver du:

  • 2 knippen vårlök
  • 3 knippen rädisor
  • 1 kruka ruccola
  • 1 äggula
  • 1 dl varmpressad rypsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 inlagda milda chilin i skivor
  • 1 msk ättika
  • salt
  • peppar
  • Gör så här:

  1. Rör ihop äggula, rypsolja, senap, ättika och chili till en majonnäs. Salta och peppra.
  2. Pensla vårlökarna med lite olivolja och krydda med salt. Grilla dem över direkt värme tills de blivit mjuka och fått färg.
  3. Skär löken i grova bitar och blanda ner i chilimajonnäsen tillsammans med ruccolan och skivade rädisor.
  4. Om du vill göra majonnäsen på förhand sparar du ruccolan vid sidan så den inte blir mjuk och blöt.
Skål med vårsallad.
Skål med vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,sallader (maträtter)

Bygg ihop en slider med portabello och vårsallad

Börja med att skiva portabellon i 3 mm skivor och täck med ost. Värm svampen på grillen tills osten smält. Rosta bröden på insidan.

Skiva rödlöken och tomaterna och fördela dem och vårsalladen över osten och svampen på brödet. Avsluta med andra brödhalvan, rulla in härligheten i tidningspapper eller smörpapper och och ät direkt.

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

Att lägga in chili själv är inte svårt

Skiva och hetta upp 3 st chili i lite vatten. Blanda ½ dl socker med 1 tsk salt, 1 dl vitvinsvinäger och 1 dl vatten och häll över chilin. Låt dra.

Inlagda chilin i en glasskål.
Inlagda chilin i en glasskål. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,chili,Inläggning

Nyligen publicerat - Mat och dryck