Hoppa till huvudinnehåll

Testa en vegetarisk burgare - en slider med portabello - hållbart, härligt och gott

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk. Prova en gång och förbered dig på att bli förtjust. Svamp i burgare är hållbart och härligt gott.

Servera slidern med en vårsallad med hemgjord chilimajonnäs

Ingredienser till 4 sliders:

  • 4 hamburgerbröd, helst osötade
  • 4 portobellosvampar, ca 10 cm i diameter
  • 2 msk rökt champinjon eller torkad svamp
  • 3 kvistar timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong, hemlagad eller färdig
  • 2 schalottenlökar
  • 4 tjocka skivor lagrad cheddar
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • salt
  • svartpeppar
Portobello svampar i en korg.
Portobello svampar i en korg. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,matsvampar

Förbered svampen så här:

  1. Koka upp grönsaksbuljong med timjan, lök, vitlök och rökt champinjon eller torkad svamp.
  2. Lägg ner portabellon i en ugnsfast form eller kastrull och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Baka under lock tills svampen är genombakad, ca. 20 min.
  4. Tag av locket och reducera buljongen till en glace.
  5. Grilla portabellon på båda sidorna och pensla med glace.

Till vårsallad med chilimajonnäs behöver du:

  • 2 knippen vårlök
  • 3 knippen rädisor
  • 1 kruka ruccola
  • 1 äggula
  • 1 dl varmpressad rypsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 inlagda milda chilin i skivor
  • 1 msk ättika
  • salt
  • peppar
  • Gör så här:

  1. Rör ihop äggula, rypsolja, senap, ättika och chili till en majonnäs. Salta och peppra.
  2. Pensla vårlökarna med lite olivolja och krydda med salt. Grilla dem över direkt värme tills de blivit mjuka och fått färg.
  3. Skär löken i grova bitar och blanda ner i chilimajonnäsen tillsammans med ruccolan och skivade rädisor.
  4. Om du vill göra majonnäsen på förhand sparar du ruccolan vid sidan så den inte blir mjuk och blöt.
Skål med vårsallad.
Skål med vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,sallader (maträtter)

Bygg ihop en slider med portabello och vårsallad

Börja med att skiva portabellon i 3 mm skivor och täck med ost. Värm svampen på grillen tills osten smält. Rosta bröden på insidan.

Skiva rödlöken och tomaterna och fördela dem och vårsalladen över osten och svampen på brödet. Avsluta med andra brödhalvan, rulla in härligheten i tidningspapper eller smörpapper och och ät direkt.

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

Att lägga in chili själv är inte svårt

Skiva och hetta upp 3 st chili i lite vatten. Blanda ½ dl socker med 1 tsk salt, 1 dl vitvinsvinäger och 1 dl vatten och häll över chilin. Låt dra.

Inlagda chilin i en glasskål.
Inlagda chilin i en glasskål. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,chili,Inläggning

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

    Här några inspirerande recept på skräpfisk.

    Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.