Hoppa till huvudinnehåll

Vamia återinför lämplighetstest för närvårdare – YA fortsätter på samma linje

en vårdare håller en klient i handen.
Efter en paus på några år ska nu sökandes lämplighet för närvårdaryrket testas igen. en vårdare håller en klient i handen. Bild: Mostphotos / Arne Trautmann äldre,äldreomsorg,ålderdomshem,äldreservice,vårdare,anhöriga

Nu ska sökande igen testas om de är lämpliga att arbeta som närvårdare.

I vår kommer de som söker en studieplats på närvårdarutbildningen vid yrkesinstitutet Vamia i Vasa genomgå ett lämplighetstest. På Yrkesakademin i Österbotten uppger man att man nog tidigare träffat de sökande även om det inte varit möjligt att hålla ett lämplighetstest.

Det är Undervisnings- och kulturministeriet som har återinfört möjligheten att hålla lämplighetstester från och med vårens omgång av gemensam ansökan. Möjligheten att ordna lämplighetstester togs bort under föregående regeringsperiod.

Det var i höstas som diskussionen kring lämplighetstester tog fart när lärare vittnade för Helsingin Sanomat om elever som inte borde få jobba som närvårdare eller som väktare.

Vamia har handlett studerande vidare till rätt utbildning

Vamias rektor Åsa Stenbacka uppger att det inom vårdbranschen förs livliga diskussioner angående vårdpersonalens kunskap och lämplighet för yrket.

- Vi vill försäkra att arbetslivet får vad det behöver, det vill säga yrkeskunniga och motiverade närvårdare, säger Åsa Stenbacka.

Åsa Stenbacka
Åsa Stenbacka Åsa Stenbacka Bild: Yle/Roy Fogde åsa stenbacka

Stenbacka säger att lämplighetstesterna togs bort i och med ungdomsgarantin 2015. Då hette det att alla ungdomar skulle få en studieplats.

På Vamia har de under studiernas gång handlett elever som kanske inte lämpar sig för närvårdaryrket vidare till andra utbildningar.

- Det blir bättre för våra studerande nu att de kommer in på rätt linje och inte hinner börja på fel linje, säger Stenbacka.

YA har träffat sökande

På Yrkesakademin i Österbotten (YA) uppger utbildningschef Maria Lund att YA i princip nog de senaste åren testat sökanden trots att man inte kunnat hålla lämplighetstester.

- Vi har egentligen inte haft paus, utan vi har träffat sökanden varje år även om poängen inte har inverkat på antagningen. Det innebär att vi har inträdes- och lämplighetstester också denna vår, meddelar Maria Lund per sms.

Vårens omgång av gemensam ansökan till gymansie- och yrkesutbildningar inleds den 19 februari och pågår till den 12 mars.