Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk skådespelare i blåsväder: Misstänks ha betalat för hatbrott - mot sig själv

Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett.
Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett påstås ha orkestrerat en rasistisk attack - på sig själv. Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett. skådespelare,Jussie Smollett

Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett undersöks för att ha iscensatt ett rasistiskt hatbrott mot sig själv. Smollett påstod att han blivit attackerad och utsatt för rasistiska och homofobiska skällsord.

För tre veckor sedan uppgav den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett att han attackerats i närheten av sitt hem i Chicago på natten.

Smollett ska ha sagt att männen anföll honom, hällde en okänd kemisk substans på honom, virade ett rep runt hans hals och skrek ut president Trumps kampanjslogan "Make America great again" samt använde sig av rasistiska och homofobiska skällsord.

Incidenten ska ha bestyrkts av Smolletts manager som säger sig ha hört attacken ske eftersom de talade med varandra per telefon när attacken skedde.

Smollett är öppet homosexuell och spelar även den homosexuella karaktären Jamal i tv-serien Empire.

Stödvåg på sociala medier

Den påstådda attacken väckte en flodvåg av stöd på sociala medier och bland annat kändisar som Ellen Page, Zendaya, Michael B. Jordan samt politiker som demokraten Kamala Harris skrev känslosamma och upprörda inlägg om incidenten.

- Det här var ett försök till en modern lynchning. Ingen borde frukta för sitt liv på grund av sin sexualitet eller hudfärg. Vi måste konfrontera hatet, skrev Kamala Harris på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

En talesperson för 20th Century Fox Entertainment, som producerar serien Empire, uttryckte bolagets stöd för Smollett efter attacken.

- Vi är upprörda och ledsna efter att ha fått höra om att en av våra familjemedlemmar på Empire attackerats igår. Vi skickar Jussie vår kärlek. Jussie är stark och uthållig och vi kommer att samarbeta med myndigheterna för att personerna bakom attacken ställs inför rätta, lydde bolagets uttalande.

Lee Daniels, skaparen bakom Empire, tog till Instagram för att tackla incidenten.

- Vi måste älska varandra oavsett vår sexuella läggning. Det visar hur enade vi är. Och ingen rasistisk jävel kan komma in och göra så som de gjorde mot dig. Jussie, håll huvudet högt. Jag står med dig, sade Daniels i sin video.

Nya detaljer väcker frågor

Polisens utredare lyckades inte hitta videobevis på attacken, trots flera övervakningskameror i området.

Enligt polisen tog det också 30-40 minuter för Smollett att anmäla incidenten. Smollett själv säger att det tog 30 minuter för polisen att svara på hans anmälan.

Medan han väntade på polisen säger han sig ha upptäckt sina blåmärken, känt lukten av blekmedel och beslutat sig för att hålla på sig kläderna samt repet kring sin hals.

Han ska också ha vägrat att överlämna sin telefon till polisen på grund av privata meddelanden, videofiler, musik och telefonnummer som han inte ville att de skulle se.

Om jag hade sagt att jag blev attackerad av en muslim eller mexikan eller någon mörkhyad skulle tvivlarna ha stött mig mera― Jussie Smollett i Good Morning America

En dag efter incidenten publicerade polisen en bild på två mörkklädda personer med gömda ansikten som de ville förhöra.

De två männen visade sig vara nigerianska bröder som arbetat som statister på Empire och greps på onsdag.

Polisen genomsökte männens lägenhet där man beslagtog potentiella bevis, vilket inkluderade flera flaskor blekmedel, som Smolett ursprungligen påstod att hälldes på honom i attacken.

På fredag släpptes männen fria och polisen uppgav att de samarbetade med utredningen till fullo.

Två källor inom polisen i Chicago säger till CNN att de misstänker att Smollett betalat de två bröderna för att iscensätta en attack på honom.

Federala utredare har också tagit fasta på ett hotfullt brev som skickades till Smolletts arbetsplats en vecka innan attacken.

Brevet innehöll homofobiska förolämpningar och ett vitt pulver som senare visade sig vara en krossad värktablett.

Smollett: Jag skulle aldrig ljuga

Smollet har sedan den påstådda attacken gett en intervju till tv-programmet Good Morning America där han uttrycker frustration över att hans påståenden betvivlas.

- Om jag hade sagt att jag blev attackerad av en muslim eller mexikan eller någon mörkhyad skulle tvivlarna ha stött mig mera. Det säger ganska mycket om vårt land just nu, säger Smollett.

I intervjun säger han sig vara "evigt förändrad" efter attacken och att han respekterar offer för hatbrott alltför mycket för att ljuga om vad som hänt.

Han tror sig också ha blivit utsatt för så mycket kritik och misstro på grund av hur mycket han kritiserat USA:s president Donald Trump och dennes administration i offentligheten.

Sedan medieuppgifterna om att polisen undersöker hans roll i attacken har Smolletts advokater i lördags publicerat ett uttalande via CNN:

- Som ett offer för ett hatbrott som samarbetat med utredningen känner sig Jussie Smollett förkrossad och arg över de påståenden om att han känner gärningsmännen, lyder uttalandet.

Källor: CNN, Reuters, TMZ, Variety

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje