Hoppa till huvudinnehåll

Anne Berner: "Jag tänker inte lämna politiken eller Centern"

Trafikminister Anne Berner sitter i riksdagsbänken klädd i en ljusblå kavaj.
Trafikminister Anne Berner sitter i riksdagsbänken klädd i en ljusblå kavaj. Bild: Lehtikuva Anne Berner,Centern i Finland

Kommunikationsminister Anne Berner (C) avvaktar med ett klart besked om hon tänker lämna politiken, och hoppa över till näringslivet. Tidigt på onsdagen kom nyheten att Berner ställer sig till förfogande för en styrelsepost i Skandinaviska Enskilda Banken SEB.

På onsdag eftermiddag fanns det fortfarande inget klart besked om vad minister Berner tänker göra med sin politiska karriär. Hon säger till Svenska Yle att hon först vill se om SEB:s bolagsstämman väljer in henne.

- Först och främst avvaktar vi med beslutet, för att se om jag faktiskt blir invald, säger Berner.

Din kandidatur verkar ha väckt en del irritation inom Centern och inom riksdagsgruppen, hur ser du på den saken?

- Jag har inte ännu haft möjlighet att tala med dem om det, det får jag säkert göra i morgon. Men jag hoppas att det alltid finns lösningar framåt.

Hon förstår att saken väckt en del diskussion i den egna riksdagsgruppen.

- Jag är van vid det. Jag tänker inte lämna politiken eller Centern och hoppas vi kan fortsätta vårt samarbete.

Minister Berner tror också att det delvis handlar om missförstånd kring vad hennes uppdrag innebär. Hon menar att ett förtroendeuppdrag är en annan sak än att jobba någonstans på heltid.

Berner tillägger att hon däremot också kommer att söka heltidsarbete i fortsättningen.

Hur kommer det sig att din kandidatur kom ut via SEB och inte till exempel via Centerns partikansli, eller att du själv berättade om det?

- Nå det är ju faktiskt ett börsbolag som ser till att de kommer ut med sin information, och det kom även för min del faktiskt ut ganska hastigt. Inte ens min familj var informerad.

Läs mera:

Berner: Jag har utrett styrelseposten hos SEB med justitiekanslern - Sipilä ser inga problem

Kommunikationsminister Anne Berner (C) uppger för STT att hon tagit upp sin styrelsepost hos den svenska banken SEB med justitiekanslern. Berners partikamrat, statsminister Juha Sipilä, ser inga problem med Berners kommande styrelseuppdrag hos SEB. Han anser att frågorna kring Berners möjliga jävighet blir aktuella först när regeringen blir så kallad expeditionsministär.