Hoppa till huvudinnehåll

Barnskyddet i Vasa riskerar böter - möter inte kraven då antalet klienter ökar oavbrutet

Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Arkivbild. Ett barn med en teddybjörn i famnen. familjer,barndom,våld,ungdom (skede),barnskydd,recession

Nya klienter kommer till snabbare än gamla faller bort och därför är behandlingstiderna vid barnskyddet i Vasa för långa. Nu granskas verksamheten av Regionförvaltningsverket och staden riskerar böter.

Senast den sista juli i år ska Vasa stads barnskydd ha åtgärdat problemet, annars riskerar staden böter.

Regionförvaltningsverket överväger nämligen att effektivera sitt förordnande med ett vite om 200 000 euro, skriver staden i ett pressmeddelande.

Nya socialarbetare börjar jobba snart

Vid staden hoppas man att man ska lyckas möta kraven, eftersom man inom kort har en större personalstyrka på plats inom barnskyddet.

- En betydande lösning för att uppnå de utsatta tiderna är resurserna för tilläggspersonal som Vasa stadsfullmäktige har beslutat om i 2019 års budget, säger resultatområdesdirektören för socialarbete och familjeservice, Erkki Penttinen.

De nya arbetstagarna börjar under februari och mars, men tyvärr syns effekten av nyrekryteringarna med fördröjning. De som är nya i teamet ska först skolas in.

På staden tror man ändå att man ska lyckas åtgärda situationen senast i sommar.

- Med tillförsikt tror jag att vi uppnår de utsatta tiderna före sommaren. Svårare är det att få socialarbetarnas klientantal på en rimlig nivå, eftersom det kommer fler nya klienter än vad klientskap upphör, säger Penttinen.

Antalet klienter ökar

Bakgrunden till de långa köerna inom barnskyddet är att klienterna ständigt blir fler.

- Vi har inte upptäckt någon enskild orsak till det ökade antalet klienter. Tyvärr är situationen densamma i hela Finland, säger Penttinen.

Rimliga behandlingstider inom barnskyddet i Vasa skulle redan ha uppnåtts om inte antalet barnskyddsanmälningar skulle ha ökat avsevärt snabbare än alla prognoser.

50 barn per socialarbetare

Trots nya anställda finns det inom barnskyddet fortfarande mellan 40 och 50 barn per socialarbetare.

Enligt översocialråd Aulikki Kananojas förslag som publicerades förra fredagen borde antalet klienter inom barnskyddet vara högst 25 barn per socialarbetare.

Enligt finländsk lag får inledandet av ett barnskyddsärende räcka högst sju dagar och en utvärdering av servicebehovet ska göras upp inom tre månader.