Hoppa till huvudinnehåll

Berner: Jag har utrett styrelseposten hos SEB med justitiekanslern - Sipilä ser inga problem

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Kommunikationsminister Anne Berner. Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016. Bild: All Over Press Anne Berner,Kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

Kommunikationsminister Anne Berner (C) uppger för STT att hon tagit upp sin styrelsepost hos den svenska banken SEB med justitiekanslern.

Enligt justitiekanslern kan hon fortsätta som minister så länge hon lämnar in en redogörelse för sin bindning och förklarar sig jävig i finansärenden.

Berners utnämning framgår av kallelsen till SEB:s årsstämma. Årsstämman arrangeras den 26 mars i Stockholm.

Den nya styrelsens första möte hålls i slutet av april. Enligt Berner själv skulle hon då kunna fungera som en del av en expeditionsregering.

Berner berättar att justitiekanslern inte anser att det här skulle strida mot grundlagen som kräver att ministrar redogör för sina bindningar.

Sipilä: Jävsfrågan kommer upp först under expeditionsministären

Berners partikamrat, statsminister Juha Sipilä, ser inga problem med Berners kommande styrelseuppdrag hos SEB. Han anser att frågorna kring Berners möjliga jävighet blir aktuella först när regeringen blir så kallad expeditionsministär.

Regeringen fortsätter som expeditionsministär efter riksdagsvalet i april, tills den nya regeringen utnämns.

Berners första möte som medlem av SEB:s styrelse skulle infalla i slutet av april.

- Jag har diskuterat alla saker med henne, men hon får själv berätta mer om sitt fortsatta uppdrag. Vi hinner nog diskutera specialarrangemangen, säger Sipilä.

Sipilä fick också frågan om man borde hindra övergångarna från ledande uppdrag inom politiken till företagsvärlden genom olika karensbestämmelser.

- Karensen har diskuterats en del, men här handlar det om ett förtroendeuppdrag.

Enligt Sipilä finns det alltså en skillnad på arbets- och förtroendeuppdrag, när man överväger karens.

Sipilä höll en presskonferens tillsammans med Belgiens premiärminister Charles Michel som är på besök i Helsingfors.

Han vill inte svara på frågan om det är helt uteslutet att Berner skulle lämna sin ministerpost.

Kulmuni: Fint om Berner fortsatte på EU-nivå

Centerns viceordförande Katri Kulmuni säger att det inte kommer som någon överraskning att Berner inte ställer upp i riksdagsvalet.

Det här var något som Berner redan talade om i början av mandatperioden, berättar Kulmuni.

Hon medger ändå att utnämningen till SEB kom som en liten överraskning.

- En position inom en av Sveriges största banker var ju nog en liten överraskning. Det skulle ha varit kul att veta om i förväg.

Kulmuni ser inte heller några större problem med att Berner skulle sitta som minister och i SEB:s styrelse efter valet om regeringsövergången drar ut sig.

- Det sitter bara en tjänstemannaregering efter valet och inga stora politiska beslut fattas. Innan valet fattas inte heller några stora beslut, säger Kulmuni.

Hon medger ändå att det är viktigt att Berner inte kan närvara i några beslut där bankbranschen kan ha intressen.

När Kulmuni frågas av Svenska Yle om det råder besvikelse inom partiet över att Berner inte fortsätter på EU-nivå, svarar hon:

- Hon (Berner) har ännu inte sagt att hon inte skulle vara med i EU-valet. Det skulle vara fint om hon fortsatte på EU-nivå.

Djupsund: Inga större problem med utnämningen

Professor emeritus i statslära Göran Djupsund anser inte heller att Berners utnämning utgör några större problem. Han påpekar också att styrelseposten är ett förtroendeuppdrag och att hon inte blir anställd av banken.

- Deras första möte är planerat till slutet av april, det vill säga efter vårt riksdagsval. Hon sitter då högst sannolikt som expeditionsminister om jag tolkat henne och Sipilä rätt, säger Djupsund till Svenska Yle.

- Hon har kollat saken med justitiekanslern som sagt att det inte föreligger några problem så länge hon anmäler det här och inte deltar i frågor som rör ekonomisk politik. Om hon inte sitter längre än mitten elle slutet av maj ser jag inga större problem med det här, säger Djupsund.

Han påpekar ändå att det vore klädsamt att Berner att avgå om vi inte fått en ny regering före mitten av sommaren.

Artikeln uppdaterades klockan 15.32 med kommentarer av Göran Djupsund. Djupsund intervjuades av Axel Nurmio.

Artikeln uppdaterades klockan 14:31 med citat av Katri Kulmuni. Kulmuni intervjuades av Carmela Walder.

Källor: STT, Yle

Läs mera:

Anne Berner ställer inte upp för omval i riksdagsvalet - ska bli medlem i SEB:s styrelse

Kommunikationsminister Anne Berner (C) lämnar politiken och föreslås som ny styrelsemedlem vid SEB, skriver Dagens Industri. Berner ställer därmed inte upp för omval i riksdagsvalet i april.