Hoppa till huvudinnehåll

Borgå sjukhus gör sig redo för en möjlig influensavåg: ”De närmaste veckorna är de kritiska”

Anja Johansson och Laura Moring.
Biträdande avdelningsskötare Anja Johansson och överläkare Laura Moring. Anja Johansson och Laura Moring. Bild: Yle/Mikael Kokkola sjukvård,sjukhus,Anja Johansson och Laura Moring

Allt fler östnylänningar har sökt sig till jouren på Borgå sjukhus på grund av influensa.

På det lilla bordet vid ingången till jouren finns allt som behövs: munskydd, skyddshandskar och handdesinfektion. Influensasäsongen ser nämligen nu ut att bli värre.

- Det har skett en klar ökning av antalet influensapatienter de senaste veckorna, säger överläkare Laura Moring vid sjukhusjouren. Särskilt den här veckan har fallen blivit fler.

Hon bedömer att det handlar om den första fasen i en möjlig influensaepidemi.

- De närmaste veckorna är de kritiska beträffande en eventuell epidemi, säger hon. Vi får vänta och se.

Skyddshandskar, andningsskydd och handdesinfektion på ett bord.
Skyddshandskar, andningsskydd och handdesinfektion på ett bord. Bild: Yle/Mikael Kokkola sjukvård,sjukhus,influensa,nya jouren på Borgå sjukhus

På Borgå sjukhus finns nu influensapatienter intagna för vård. Det handlar främst om H1N1-viruset, också känt som svininfluensa.

- Oftast handlar det om hög långvarig feber i kombination med luftvägsinfektioner som gör patienterna väldigt svaga och utsatta, speciellt om de tillhör riskgrupperna, säger Laura Moring.

Enligt överläkaren kan ett influensavaccin ännu i bästa fall ge ett behövligt skydd. Det tar cirka två veckor för vaccinet att helt börja verka. En god handhygien räcker också långt.

På Borgå sjukhus finns klara planer uppgjord inför en eventuell influensaepidemi.

Jouringången till Borgå sjukhus.
Jouringången till Borgå sjukhus. Bild: Yle/Mikael Kokkola sjukvård,sjukhus,jourpoliklinik borgå sjukhus

- Vi kommer i så fall att lägga vikt vid att kunna isolera olika patientgrupper från varandra och på så sätt minska risken för att influensan sprider sig. Det här har vi fått göra nästan varje år vid influensatider.

Överläkare Laura Moring betonar att det är skäl att söka vård om febern länge har varit hög och om luftvägarna har blivit infekterade.

- Men ta alltid och ring vårt journummer - 116 117 - först. Att komma hit och köa länge är inte alltid så bra i influensatider.