Hoppa till huvudinnehåll

Halt väglag ställer till det för fotgängare i Östnyland – halkningsolyckorna har ändå varit färre än tidigare år

En isig parkväg.
Har du bråttom lönar det sig kanske att ta en annan väg än den här. En isig parkväg. Bild: Yle/Hedvig Sandell halka,is,parker,Borgå

Det varnas för mycket hala trottoarer i Östnyland från och med tisdag kväll. Många gångbanor är isiga och ovanför isen finns dessutom ett lager vatten.

– Halka förekommer nästan överallt just nu och ännu halare blir det av regnet, säger Roger Nybom, som är brandförman vid Räddningsverket i Östra Nylands enhet i Lovisa.

Det här, fortsätter han, gör det också svårare för ambulanser att ta sig till patienter och olycksplatser.

– Det skulle vara viktigt att fastighetsägarna också grusar räddningsvägarna så att räddningspersonal kan ta sig fram.

Trots den svåra halkan har ambulanspersonalen inte varit lika sysselsatt med halkningsolyckor som i fjol.

Isig byväg.
Halkbana eller väg? Så här halt är det på en del mindre vägar i regionen just nu. Isig byväg. Bild: Yle/Katarina Lind halka,väg,väglag

– Det har faktiskt varit färre halkningsolyckor i år än tidigare år.

Det här, spekulerar Nybom, kan bero på att folk är bättre utrustade och förberedda än tidigare år.

– Kanske folk har lärt sig att använda dubbskor och fastigheterna grusat bättre än förut.

Att använda dubbskor är också något som Nybom förespråkar.

– Halkskydd eller någon slags dubbar är bra att ha under skorna, framför allt för äldre personer som inte har ett lika bra balanssinne som yngre. Utöver det gäller det helt enkelt att vara extra försiktig när man rör sig på de hala vägarna.

Skor med halkskydd.
Halkskydd rekommenderas för att hållas upprätt på isiga vägar. Skor med halkskydd. Bild: Kalle Niskala / Yle halka,snö,Fotgängare

Handleds- och fotledsbrott vanliga vid halkningsolyckor

Halkningsolyckor har heller inte varit ett stort problem i Borgå.

– Vi får regelbundet in patienter som skadat sig på grund av halkan men situationen är ändå inte på något sätt speciell, berättar avdelningsöverläkare och ortoped Clas Tötterman vid Borgå sjukhus.

De vanligaste skadorna vid halkningsolyckor är, enligt Tötterman, handleds- och fotledsbrott. Personer som drabbas av halkan är såväl yngre som äldre.

En isig parkeringsplats.
Stiger du ur bilen på den här parkeringsplatsen i Borgå gäller det att ha tungan rätt i mun. En isig parkeringsplats. Bild: Yle/Hedvig Sandell halka,is,parkeringsplatser,Borgå

– Personer i alla åldrar kommer hit efter att de halkat och stött sig. Handledsbrotten är ändå lite vanligare bland äldre personer.

I de flesta fall, menar Tötterman, beror halkningsolyckor på oaktsamhet. Han uppmanar folk att utnyttja de hjälpmedel som finns.

– Jag rekommenderar att man använder dubbskor. Ser du att det är halt gäller det kanske inte heller att ha för bråttom.

Läs också