Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland kan inte vägra att ta emot finländska jihadister, sex dödsfall vid Attendos vårdhem i Siilinjärvi utreds, också Australien har problem med vanvård

En gammal persons hand håller i ett sängräcke.
En gammal persons hand håller i ett sängräcke. Bild: Mostphotos äldreomsorg,vårdinstitutioner för åldringar,hälsovård,åldringar,Hälsovård av åldringar,Hand,säng,sjukvård

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Morgonens nyheter

I Kotka har en bilist dött i en krock mellan en personbil och en plogbil. Den omkomna är en man i 40-årsåldern, han körde personbilen. Plogbilsföraren skadades inte.

Finland kan inte vägra att ta emot jihadister som är finländska medborgare. Det säger Inrikesministeriet i diskussionen om de europeiska medlemmar från Islamiska Staten som sitter fängslade i Syrien. Terrorismforskare Teemu Tammikko betonar vikten av att de som återvänder får hjälp med att integreras i samhället.

Vårdbolaget Attendo krävs på en utredning om sex dödsfall som inträffade under fyra veckor på äldreboendet Vänrikki i Siilinjärvi i Norra Savolax, rapporterar Savon Sanomat. Granskningar vid vårdhemmet har bland annat visat att klienter olovligt hållits bakom låsta dörrar.

Också Australien skakas av vanvård inom äldrevården. Nästan 4 000 fall av fysisk misshandel, misskötsel och försummelser på vårdhem anmäldes inom ett år. Nu diskuteras att skapa en databas där personal som missbrukat sin makt skulle registreras.

Flygledarna vid Helsingfors-Vanda flygplats är trötta på den utdragna tvisten mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Flygledare Jenny Ehrnsten berättar om hur arbetsbördan har ökat samtidigt som det inom yrket inte finns rum för några misstag.

USA:s president Donald Trump har försökt få en av sina allierade att leda utredningen mot sin dåvarande advokat Michael Cohen, rapporterar New York Times. Utredningen gällde misstankarna om att Cohen missbrukat kampanjmedel. Enligt tidningen frågade Trump sin justitieminister i fjol om det var möjligt att låta en åklagare med goda relationer till presidenten leda utredningen. Trump förnekar uppgifterna.

Vårdreformen ska i dag igen dryftas i grundlagsutskottet. Beroende på vad man kommer fram till kan det stjälpa hela vårdreformen, åtminstone under pågående valperiod. Om utskottet föreslår omfattande förändringar hinner riksdagen helt enkelt inte rösta om lagarna.

Väder

I landet södra och mellersta delar är det mulet och särskilt i områdets norra och östra delar kan det snöa, i söder faller duggregn. Mot kvällen klarnar det upp.

Temperaturen sjunker, till en början är det +1...-5 grader, i kväll -5...-10. Vinden är frisk och byig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes