Hoppa till huvudinnehåll

Nya avhopp: Theresa May förlorade tre konservativa parlamentsledamöter som sällar sig till avhoppade Labour-ledamöters grupp

Sarah Wollaston, Anna Soubry och Heidi Allen
Sarah Wollaston, Anna Soubry och Heidi Allen. Sarah Wollaston, Anna Soubry och Heidi Allen Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Tories,Konservativa partiet (Storbritannien),Storbritannien,Sarah Wollaston,Anna Soubry,Heidi Allen

Premiärminister Theresa Mays konservativa parti har förlorat tre parlamentsledamöter. De anser alla att den brittiska regeringen har hanterat brexitprocessen på ett katastrofalt sätt.

De tre konservativa avhopparna, Heidi Allen, Anna Soubry och Sarah Wollaston, säger i ett uttalande att de känner att de inte längre kan stanna kvar i ett regeringsparti vars politik och prioriteringar är så starkt i ERG:s (starkt pro-brexit) och DUP:s (nordirländskt unionistparti) grepp.

- Storbritanniens styrande konservativa parti har nu övertagits av en anti-EU-högerflygel som kommer att tränga ut alla mer moderata kolleger, sade Anna Soubry under en presskonferens i dag.

Hon sade att striden nu är över och att det är den andra sidan som har segrat.

- Det är högerflygeln, den hårdföra anti-EU-truppen, som nu styr det konservativa partiet från topp till tå.

Ansluter sig till den oberoende grupp som avhoppade Labourmedlemmar nyligen grundade

De tre konservativa avhopparna ansluter sig nu som oberoende ledamöter till den självständiga parlamentsgrupp, som nyligen grundades av sju avhoppade parlamentsledamöter från oppositionspartiet Labour.

Senare anslöt sig ytterligare en åttonde Labourmedlem till den oberoende gruppen.

Det är högerflygeln, den hårdföra anti-EU-truppen, som nu styr det konservativa partiet från topp till tå― Anna Soubry

Labouravhopparna bildade gruppen eftersom de anser att det brittiska politiska systemet inte längre fungerar och att det därför behövs en kraft som representerar de väljare som i dag saknar ett politiskt hem.

De säger sig vara frustrerade över Labours partiledare Jeremy Corbyns brexitstrategi och de anser att han tillåter antisemitism inom partiet.

Många politiker - både från det största oppositionspartiet Labour och från det konservativa partiet Tories - säger att de räknar med att fler kommer att hoppa av från sina respektive sidor i parlamentet.

May: Aldrig hade jag trott att jag skulle vara med om en tid då judar i mitt land känner sig hotade inför framtiden

Premiärminister Theresa May sade i dag inför parlamentet att hon aldrig har trott att hon skulle behöva vara med om en dag då judiska personer oroar sig över sin framtid i Storbritannien.

- Och aldrig har jag tänkt mig att jag skulle se ett tidigare så stolt parti som Labour anklagat för institutionell antisemitism av en tidigare partimedlem.

May syftade på de avhoppade Labourparlamentarikernas anklagelser som riktas mot partiledaren Corbyn.

May i en allt svagare position

De konservativa ledamöternas avhopp är ett hårt slag för premiärminister Theresa Mays brexitplaner.

May har motarbetats i olika sammanhang - både av EU-anhängare och EU-skeptiker - i parlamentet, under de två år hon har kämpat för att föra Storbritannien ut ur EU.

I och med dagens avhopp hamnar hon i en ännu svagare position både i det brittiska parlamentet och i Bryssel.

Det politiska landskapet kan nu ritas om och landets tvåpartisystem är i gungning.

Nu är det 37 dagar kvar till brexit - den största utrikespolitiska och handelspolitiska omvälvningen på över 40 år.

För premiärminister May har det varit svårt att hålla balansen.

Splittring på många plan

Folkomröstningen om EU år 2016, då 52 procent röstade för att Storbritannien skulle lämna unionen och 48 procent ville att det brittiska EU-medlemskapet skulle kvarstå, har lett till svåra splittringar på många plan.

Det är inte bara brittiska städer och byar som har splittrats. Också i parlamentet har både det konservativa partiets och Labourpartiets ledare fått kämpa hårt för att försöka hålla samman sina partier.

Och för premiärminister May har det varit svårt att hålla balansen. Euroskeptiker i hennes eget parti vill ha en klar separering från EU-blocket.

Pro-EU-ledamöter argumenterar för så nära relationer som möjligt med EU, medan många i mittenlägret hela tiden blir allt mer frustrerade över att "ingenting händer".

May ska nu än en gång försöka få grönt ljus i Bryssel för arrangemangen kring gränsen i Nordirland.

Det så kallade backstop-arrangemanget ska förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska provinsen och EU-landet Irland om parterna inte kan enas om sina band i framtiden.

Läs också