Hoppa till huvudinnehåll

Också Australien skakas av vanvård inom äldrevården - nästan 4 000 anmälningar kom in på bara ett år

närbild på en äldre och en yngre persons händer
närbild på en äldre och en yngre persons händer Bild: Doug Olson äldreomsorg,generationer,familj,åldrande,relationer

3 773 fall av fysisk misshandel, misskötsel och försummelser på vårdhem anmäldes i Australien under det senaste finansåret 2017-2018. Det här uppger hälsoministeriets sekreterare Glenys Beauchamp i Australien. Mörkertalet tros ändå vara stort.

Många australier minns fallet år 2015 då en dotter till en 89-årig man på ett äldreboende i Adelaide lyckades få fram bevis mot en vårdare som misshandlade hennes far.

Dottern gömde en filmkamera inne på sin pappas rum på äldreboendet eftersom hon misstänkte att något inte stod rätt till. Pappan hade bland annat oförklarliga blåmärken på kroppen. Han led av demens och kunde varken prata eller gå.

Genom kamerans upptagning uppdagades det att en 35-årig manlig vårdare hade misshandlat hennes pappa på nätterna.

Eläkeläiset kävelevät
Eläkeläiset kävelevät Bild: Henrietta Hassinen / Yle äldreservice,äldreomsorg,äldrearbete,åldringar,äldreboende,äldre,pensionärer,pensionssystem,pensionsålder

För två år sedan uppdagades också en annan stor skandal i Adelaide, men på ett annat äldreboende i Oakden. Det handlade om vanvård som pågått i tio år och omfattade allt från undernärda klienter och missbruk av mediciner till misshandel och övergrepp.

Det här fick konsekvenser. Australiens regering beslöt att grunda en kommission inom äldrevården som utreder och undersöker äldreboenden runtom i Australien.

Upprörda anhöriga vill ha en personaldatabas

Anhöriga till klienter som misskötts på äldreboendet i Oakden efterlyser nu åtgärder. En del vill att det skapas en nationell databas på personal inom äldrevården som missbrukat sin makt och kränkt klienter.

Glenys Beauchamp uppger till medier att det kan tänkas att någon form av databas, där det framkommer information om vårdarnas kunskap och expertis, kunde vara till nytta.

- Det är något som vi som regering kommer att undersöka inom ramen för personalstrategi, säger Beauchamp.

Anhöriga till klienter har också efterlyst att övervakningskameror installeras i allmänna utrymmen på äldreboenden.

Närbild av händer
Närbild av händer Bild: Marcus Rosenlund / Yle äldreomsorg,åldringar

Vårdpersonalen saknar kunskap om demens

De flesta klienter som utsatts för angrepp eller vanvård på äldreboenden lider av demens. SBS News rapporterar att ungefär hälften av alla klienter på äldreboenden i Australien lider av sjukdomen.

Ändå har mindre än hälften av vårdpersonalen kunskap om just demens, eftersom det oftast inte ingår i deras utbildning.

Äldrevården i Australien är privatiserad

Största delen av Australiens äldreboenden drivs av vinstdrivande privata företag eller icke vinstdrivande religiösa, samhälls- eller välgörenhetsorganisationer som staten subventionerar.

Endast en liten del av äldreboendena drivs av staten själv.

Äldreboendet i Oakden drevs av staten men lades ner efter vårdskandalen.

Källor: SBS News, The Sydney Morning Herald, ABC News, The Guardian, BBC News