Hoppa till huvudinnehåll

Så här ska regeringen bekämpa sexualbrott och andra brott: Fler nätpoliser, tidigare brott ska beaktas vid beslut om internationellt skydd

Regeringen presenterade i dag åtgärder för att förebygga sexualbrott och brott som utförs av personer med invandrarbakgrund.

Vi måste skrida till åtgärder för att den stora gruppen invandrare som beter sig väl inte blir stämplad på grund av brott som en liten grupp begår, sade inrikesminister Kai Mykkänen från Samlingspartiet när han inledde presskonferensen.

Regeringen slår fast att Finland ska vara ett tryggt land, men också ett öppet och internationellt land som lockar arbetskraft.

Kai Mykkänen på en presskonferens om hur regeringen vill förebygga sexualbrott
Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) presenterade åtgärderna. Representanter från regeringspartierna, Simon Elo (Blå) och Antti Kurvinen (C), deltog. Kai Mykkänen på en presskonferens om hur regeringen vill förebygga sexualbrott Bild: Lehtikuva Kai Mykkänen,sexualbrott,Regeringen Sipilä,presskonferens

- Vi vill med de här åtgärderna säkra tillräckliga resurser och befogenheter för myndigheterna för att förebygga och bekämpa alla sexualbrott, säger Mykkänen.

Större anmälningsskyldighet för personer som ska avvisas

Den första delen av åtgärdsprogrammet ska åtgärda brottsligheten bland invandrare.

Regeringen vill bland annat i större utsträckning beakta tidigare brott när personer söker uppehållstillstånd i Finland med hänvisning till internationellt skydd, och skärpa övervakningen av personer som kan utgöra ett hot och väntar på att bli avvisade.

Regeringen vill också att asylansökningarna ska behandlas inom sex månader, eftersom en långsam behandlingsprocess innebär risker.

Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen. Bild: All Over Press Polis,polisen,polisuniform

Regeringen vill ha större anmälningsskyldighet för personer som ska avvisas och inte längre omfattas av mottagningstjänster. Det innebär att de personer som har fått ett avvisningsbeslut ska vara skyldiga att anmäla sig.

Man vill också att polisen ska ha möjlighet att ta personer i förvar ifall de har fått ett negativt beslut och kan anses vara ett hot.

– Vi föreslår inte att tusentals personer ska sättas i förvar.

– Vi föreslår att man i varenda asylansökningsfall skulle ha möjlighet att utreda om det finns orsak att ta till hårdare åtgärder beroende av hotet, säger Mykkänen.

Regeringen lovar också att bereda lagändringar för att återkalla den internationella skyddsstatusen för personer som gjort sig skyldiga till grova brott i Finland.

Samtidigt betonar Mykkänen också att det är viktigt att personer som kommer till Finland snabbt kan få arbete eller möjlighet att studera, så att de kan integreras i samhället.

Mera resurser till nätpoliser

Den andra delen av åtgärdsprogrammet gäller förebyggandet av sexualbrott i allmänhet. Här vill regeringen ge nätpoliserna större resurser och skärpa straffen för sexualbrott. I skolorna och ungdomslokalerna ska man sprida information för att barn och unga bättre ska känna igen grooming på nätet.

Det är viktigt att barn vet hur de ska agera ifall de får opassande, stötande eller skrämmande meddelanden på sociala medier.

Tanken är också att utöka samarbetet mellan olika myndigheter för att skydda och hjälpa barn. Det kommer man att göra genom en så kallad Ankkuri-verksamhet.

Skuggfigurer bakom ett vitt lakan.
Skuggfigurer bakom ett vitt lakan. Bild: Marie Söderman / Yle köpcentra,anonymitet,Politik,skuggor,teater,Skuggspel,spel bakom kulisserna

Regeringen vill också ta i bruk barnhusmodellen som ska hjälpa de barn som misstänks ha blivit offer. Modellen startar vid universitetscentralsjukhusen, till en början i Uleåborg och Helsingfors.

Sexualbrotten utförs främst av män och de allra flesta är så kallade finska män. Invandrare är ändå överrepresenterade i statistiken. Åtgärder för att förebygga sexualbrott kan därför behöva göras både i skolor och på flyktingförläggningar.

Mykkänen lyfte också fram att för att en person ska få stanna permanent i Finland bör hen förstå de grundläggande samhällsnormer och regler som finns i Finland. Därtill bör personen ha studerat eller jobbat i flera år.

Regeringen kommer så snabbt som möjligt att inleda beredningen och ta i bruk de åtgärder som man nu presenterat.

Tilläggspengar för att förebygga sexualbrott

Det var i januari som regeringen beslutade att man skulle se över hur man kan förhindra sexualbrott. Regeringen ville också gå igenom internationella avtal och utreda hur man kan effektivera avvisningsprocessen för asylsökande som fått avslag på sin ansökan.

Staten har redan tidigare skridit till åtgärder för att bekämpa sexualbrott.I tilläggsbudgeten framkommer det att staten vill satsa fem miljoner på förebyggande arbete.

Diskussionen om sexualbrott mot barn lyftes upp efter att flera fall uppdagades i Uleåborg där bland annat asylsökande misstänktes för brott.

Det här vet vi om sexualbrottsmisstankarna i Uleåborg och Helsingfors

De första misstankarna uppdagas i Uleåborg

 • De första misstankarna uppdagades i Uleåborg i början av december 2018.
 • Då gällde det tre fall av sexualbrott och alla offer var flickor som är under 15 år gamla.
 • I Uleåborg misstänktes tio personer för sexualbrott mot barn.
 • De misstänkta förövarna hade kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar.
 • De misstänkta förövarna hade fått kontakt med sina offer genom sociala medier.

Flera misstänkta brott kommer fram i Uleåborg

 • Fyra nya fall av misstänkta sexualbrott mot flickor under 15 kommer fram i början av januari 2019.
 • Tre män grips som misstänkta för brotten. En man släpps fri senare.
 • Brottsrubriceringarna är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande av barn.
 • Brotten ska ha begåtts under sommaren 2018.
 • Sammanlagt nio män med utländsk bakgrund sitter häktade misstänkta för olika sexualbrott, som ska ha ägt rum under förra året.
 • Flera män misstänks för att ha förgripit sig på en och samma flicka som inte ännu har hunnit fylla 15 år.

Flera gripna också i Helsingfors

 • I mitten av januari kommer det också fram tre fall av misstänkta sexualbrott mot barn i Helsingfors.
 • Polisen griper tre personer med utländsk härkomst - men släpper två av dem dagen efter.
 • Brotten ska ha ägt rum under de senaste två månaderna.
 • Brottsrubriceringarna i Helsingfors är grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.
 • Enligt Helsingforspolisen handlar det om ett offer i fallet i Helsingfors.
 • Helsingforspolisen utreder också ett annat fall där ett barn misstänks ha utsatts för sexuell brottslighet.
 • I det fallet har tingsrätten redan häktat en 20-årig man som misstänks för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Om du vill läsa mera om händelseförloppen och hur politikerna har reagerat kan du göra det bakom den här länken.

Artikeln uppdaterades klockan 13.39 20.2.2019 med att Simon Elo (Blå) deltog i presskonferensen istället för Jari Lindström. Artikeln har också uppdaterats under eftermiddagen 20.2.2019.

Läs också