Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Swedbank inblandad i den baltiska penningtvättskandalen

Swedbanks kontor i Tallinn.
Swedbanks kontor i Tallinn. Bild: EPA-EFE/Valda Kalnina Swedbank,Tallinn,banker

Den nordisk-baltiska penningtvättshärvan fortsätter att svälla. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank under nästan ett decennium kan ha använts för systematisk penningtvätt.

Enligt SVT har minst 40 miljarder svenska kronor, det vill säga 3,8 miljarder euro, slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

I höstas avslöjades det att kunder i Danske Banks Estlandsfilial misstänks ha tvättat upp till 200 miljarder euro. Bankens anställda misstänks ha möjliggjort brottet.

Hemliga dokument

SVT har fått tillgång till en stor mängd hemliga dokument om affärerna mellan Danske Bank och Swedbank.

Uppdrag granskning har undersökt över 1 000 av Swedbanks kunder i de länder som figurerat i Danske Bank-skandalen. Bland dem finns bolag med falska årsredovisningar och utlandskunder som flyttat miljontals euro trots att bolagen verkar sakna verksamhet.

Det handlar om bolag som har sin bas i utlandet men konton i Swedbanks baltiska filialer.

Birgitte Bonnesen vd på Swedbank sitter vid ett bord med papper framför sig.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen Birgitte Bonnesen vd på Swedbank sitter vid ett bord med papper framför sig. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Swedbank,verkställande direktör,Birgitte Bonnesen

Ännu i höstas, efter att rapporten om Danske Bank offentliggjorts, försäkrade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att banken inte varit inblandad i skandalen. Även chefen för Sveriges finansinspektion försvarade då banken.

Bonnesen har tackat nej till en intervju med SVT. I stället svarar bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

– Eftersom det råder banksekretess så har ju vi inte Danske Banks kundlistor, utan vi har tittat på de namn som finns i media. När vi får signaler så agerar vi. Och det budskapet gäller fortsatt. Vi har agerat så fort vi sett riskindikatorer och vi känner oss trygga med vårt agerande i banken, säger han till SVT.

Magnitskij-affären

Enligt Uppdrag granskning härstammar en del av pengarna som misstänks ha tvättats genom Swedbank från den så kallade Magniskij-affären i Ryssland.

Det handlar om den kanske största skattekuppen i rysk historia. Personerna som misstänks stå bakom kuppen var domare och högt uppsatta poliser.

Fallet uppdagades av revisorn Sergej Magnitskij som anlitats av den amerikanska finansmannen Bill Bowder.

Då bedrägeriet blev känt greps inte de inblandade. I stället var det Magnitskij som fängslades. Efter ett år i fängelset hittades han död i sin cell. Kroppen bar spår av handfängsel och misshandel.

SVT:s granskning visar nu att kring 15 miljoner euro från bedrägeriet slussats genom tiotals konton i Swedbank. Pengarna har överförts från bolag som pekats ut i skandalen kring Danske Bank.

I tisdags gav den estniska finansinspektionen Danske Banks filial i Tallinn åtta månader på sig att packa ihop och stänga.

Vår egen finansinspektion FIVA fick för sin del i går klar sin rapport om Nordeas inblandning i penningtvättshärvan. Nu går den till polisen.

Swedbank har en filial också i Finland, men FIVA har inga uppgifter om någon misstänkt penningtvätt där. FIVA är i kontakt med svenska myndigheter vid behov.

Penningtvätt är organiserad brottslighet där man omvandlar kriminellt insamlade pengar till någon form av lagligt kapital.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes