Hoppa till huvudinnehåll

Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

Två personer demonstrerar mot Tysklands straffparagraf 219a, som förbjuder läkare att göra reklam för abort.
Folk demonstrerade mot paragrafen 219a i Berlin i januari 2019. Två personer demonstrerar mot Tysklands straffparagraf 219a, som förbjuder läkare att göra reklam för abort. Bild: HAYOUNG JEON/EPA abort,Tyskland

Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Regeringen kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

Att en läkare utför aborter får hen berätta för allmänheten, men sedan är det stopp. Mer detaljerad information om aborter måste en kvinna söka upp hos myndigheter, rådgivningar eller läkarförbundet.

Det här är resultatet av flera månaders förhandlingar mellan regeringspartierna kristdemokratiska CDU och CSU, som inte ville ändra på paragrafen, och socialdemokraterna SPD, som vill avskaffa "reklamförbudet" helt och hållet. På torsdagen röstade den tyska förbundsdagen igenom kompromissen med 371 för och 277 mot.

Enligt paragrafens nya formulering får alltså en enskild läkare fortfarande inte fritt informera om till exempel vilka abortmetoder hen erbjuder. I stället ska läkarförbundet upprätta ett register med läkare, sjukhus och andra inrättningar som utför aborter. Dessutom planeras en studie om psykiska följder av abort.

Att detaljerad information endast finns att tillgå vid officiella inrättningar kritiseras av såväl läkare, drabbade kvinnor som delar av förbundsdagens opposition.

Socialdemokraternas Karl Lauterbach betonar att det är viktigt att dekriminalisera läkarna (förra året dömdes en läkare till 6000 euros böter pga "reklam"), men beklagar också att man inte fullständigt lyckades avskaffa "reklamförbudet".

Regeringskollegan kristdemokraternas Nadine Schön tycker å sin sida att det är en lyckad kompromiss, och anser det viktigt att inte stryka paragrafen.

- På så vis tydliggör vi att en abort inte är att jämföra med andra medicinska ingrepp.

Ingen är nöjd i oppositionen

Högerpopulistiska AfD:s ledamot Beatrix von Storch kallar dagens beslut en "fräckhet", anklagar kristdemokraterna för att ha svikit sina värderingar och befarar att den nya paragrafen normaliserar abort.

Liberalerna FDP anklagar regeringskoalitionen för att utnyttja frågan i maktpolitiska syften, medan Vänsterns Cornelia Möhring säger att regeringen har svikit landets kvinnor, då en misstro fortsatt riktas mot kvinnor samt information fortfarande likställs med reklam.

Enligt De grönas Katja Keul gynnar inte kompromissen någon, varken den ofödde eller yrkesmänniskors rättssäkerhet.

- Hotet om straff i paragraf 219 är ingen lämplig metod för att minska på antalet aborter, säger Keul.

Källor: ARD, Zeit