Hoppa till huvudinnehåll

Centerns riksdagsgrupp: Anne Berner fortsätter som minister valperioden ut

Kommunikationsminister Anne Berner
Anne Berner har varit minister sedan 2015 Kommunikationsminister Anne Berner Bild: Jarno Kuusinen / AOP Anne Berner,Kommunikationsministeriet,Centern i Finland

Kommunikationsminister Anne Berner kan fortsätta som minister fram till dess att hon aktivt börjar sköta sitt kommande styrelseuppdrag i Skandinaviska Enskilda Banken. Det meddelade ordföranden för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kaikkonen, efter gruppens möte på torsdag eftermiddag.

- Vi har diskuterat det här ärendet grundligt och vår slutsats är att minister Berner kan fortsätta som minister. Det finns inte någon orsak som skulle sätta stopp för ett ministerskap, sade Kaikkonen.

Centerns dilemma med sin avgående minister lättades betydligt då SEB meddelade att de inte har så förskräckligt bråttom med att få Berner i aktiv tjänst.

Tidigare på torsdagen klargjorde SEB nämligen tidtabellen för minister Anne Berners tillträde i bankens styrelse.

Nytt datum den 1 juni

Såvida Berner blir vald till styrelsemedlem vid bolagsstämman den 26 mars inleder hon sitt arbete först den 1 juni, säger SEB.

Anne Berner är själv tacksam över att ha blivit erbjuden en styrelsepost och ser det som ett tecken på visat förtroende från SEB:s sida.

- Jag har fått mycket gratulationer och positiv respons, sade Berner efter riksdagsgruppens möte på torsdag.

Hur mycket kritik har ni fått av andra Centerledamöter?

- En eller två röster under mötet, svarar Berner.

Berner är fortfarande inställd på att slutföra sitt ministeruppdrag.

SEB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem säger till Yle att banken är glad att Berner har accepterat en kandidatur till en styrelsepost.

- Vi kommer att föreslå att hon väljs vid bolagsstämman, men att hon börjar arbeta först två månader senare, i juni. Hon kommer inte att delta i styrelsemöten före det, intygar Hojem.

SEB
Frank Hojem på SEB SEB Bild: Sveriges Radio Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB)

Då det på tisdag kväll kom fram att kommunikationsminister Berner är på förslag till SEB:s styrelse inleddes spekulationer om hennes jävighet.

En minister kan i princip inte ingå i en företagsstyrelse. Anne Berner säger sig ha fått också andra arbetserbjudanden under sin ministerperiod, men dem har hon tackat nej till.

Läs mera:

"Hon har inte behövt bry sig om vad folk tycker" - Anne Berner har lyckats röra om i grytan, men engångsministrar blir knappast en trend

Att personer kommer in i riksdagen från olika håll kan skapa kollisioner, och enligt professor Göran Djupsund är det nödvändigtvis inte negativt. Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C) lyckades skapa de här kollisionerna under sina fyra riksdagsår.