Hoppa till huvudinnehåll

Drömlottning för damlandslaget – undvek giganterna och kämpar om avancemang till EM-slutspel med Skottland och Portugal

Damlandslaget jublar
Skall Finland göra EM-comeback efter ett kort uppehåll. Damlandslaget jublar Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press sport (botanik),fotboll,Finlands damlandslag i fotboll

Finland hade flyt när kvalgrupperna till dam-EM i fotboll 2021 lottades på torsdagen i Nyon. Ur den första lottningskorgen undveka man stornationer som Frankrike, Sverige och Tyskland och kämpar istället om avancemang med Skottland och Portugal. Finlands chefstränare Anna Signeul var lots för Skottland i 12 år innan hon tog över det finska landslaget 2017.

De två övriga lagen i Finlands kvalgrupp är Albanien och Cypern. Gruppvinnaren går direkt till EM-slutspelet tillsammans med de tre bästa grupptvåorna i Europa.

De sex följande grupptvåorna spelar sen ett playoff om ytterligare tre platser till slutspelet i England.

Finland har spelat vid tre EM-slutspel (2005, 2009 och 2013) tidigare.

I Finlands EM-kvalgrupp:

 • Skottland
 • Finland
 • Portugal
 • Albanien
 • Cypern

Matchprogram:

 • 2.9.2019 Albanien - Finland
 • 8.10.2019 Finland - Albanien
 • 7.11.2019 Finland - Cypern
 • 12.11.2019 Portugal - Finland
 • 10.4.2020 Finland - Portugal
 • 14.4.2020 Cypern - Finland
 • 9.6.2020 Finland - Skottland
 • 22.9.2020 Skottland - Finland

Finland spelade mot Portugal i EM-kvalet inför den förra turneringen i Nederländerna 2017 och slutade då på samma 13 poäng med portugiserna.

Den gången slutade mötet i Helsingfors (6 juni 2016) 0–0 medan matchen i Portugal slutade i en 3–2-seger för Portugal efter ett hattrick av Claudia Neto.

Enligt Bollförbundets statistikbok har Finland mött Skottland tio gånger och vunnit sju av matcherna.

Det senaste mötet ägde rum i Eerikkilä i februari 2014 och den gången var Finland bättre med siffrorna 3–1. Den enda finska förlusten mot Skottland kom tre år tidigare, i september 2011 när Finland föll med 2–7 i Edinburgh.

Anna Signeul som tränare för Skottland.
Anna Signeul kan sitt Skottland. Anna Signeul som tränare för Skottland. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Anna Signeul

I nio av de tio matcher som Finland spelat mot Skottland var Anna Signeul skotsk chefstränare (hon innehade posten åren 2005–2017).

Albanien och Cypern har Finland aldrig mött.

Se alla kvalgrupperna här!

Grupp A

Nederländerna
Ryssland
Slovenien
Turkiet
Kosovo *
Estland

Grupp B

Italien
Danmark
Bosnien och Hercegovina
Israel
Malta
Georgien

Grupp C

Norge
Wales
Vitryssland
Nordirland
Färöarna

Grupp D

Spanien
Tjeckien
Polen
Moldavien
Azerbajdzjan

Grupp E

Skottland
Finland
Portugal
Albanien
Cypern *

Grupp F

Sverige
Island
Ungern
Slovakien
Lettland

Grupp G

Frankrike
Österrike
Serbien
Kazakstan
Nordmakedonien

Grupp H

Schweiz
Belgien
Rumänien
Kroatien
Litauen

Grupp I

Tyskland
Ukraina
Irland
Grekland
Montenegro

I lottningen medverkade totalt 47 lag med Cypern och Kosovo med i kvalet för första gången. Värdnationen England är direktkvalificerat till det slutspel dit 15 lag tar sig via kval.

Den enda begränsningen som rådde inför lottningen var att Kosovo inte kunde hamna i samma kvalgrupp med Bosnien och Hercegovina eller Serbien.

Finalen på Wembley

Matcherna i EM-kvalet spelas som en dubbel serie på hemma- och bortaplan mellan den 26 augusti 2019 och den 22 september 2020.

Nio gruppvinnare och de tre bästa grupptvåorna går direkt till slutspelet. De övriga sex grupptvåorna spelar ett playoff om de återstående tre platserna till slutspelet.

EM-slutspelet med totalt 16 lag avgörs i England mellan den 11 juli och den 1 augusti 2021. Finalen spelas på Wembley i London.

England var den enda nationen som lämnade in en ansökan om att stå som värd för slutspelet.

EM ordnades senast i England sommaren 2005. Den gången gick Finland till semifinal i sin debutturnering.

Läs mera:

"Skottland var inte den svåraste motståndaren bland de högst seedade lagen, men..." – både flyt och oflyt när EM-kvalgrupperna lottades

Svenskan Anna Signeul tränade Skottlands damer i tolv år och nu ställs hon som finsk landslagslots mot sin forna arbetsgivare i EM-kvalet. Hon kallar den finska kvalgruppen för "intressant" medan spelarreaktionerna bjuder på blandat godis