Hoppa till huvudinnehåll

Experterna i Yle Sportens VM-studio ser Iivo Niskanen som utmanare – på damsidan kan bara krokben och vallningsmiss stoppa Therese Johaug

SVT:s och Yle Sportens skidexperter Johanna Ojala och Glenn Lindholm tror att Iivo Niskanen får en svår uppgift på paraddistansen 15 km klassiskt i VM. Just nu ser Rysslands Aleksandr Bolsjunov ut som den klart tuffaste killen på den sträckan.

Nästa onsdag avgörs VM-guldet på herrarnas 15 kilometer klassiskt i Seefeld. Tävlingen förväntas bli en duell mellan distansens regerande VM-mästare Iivo Niskanen och Rysslands Aleksandr Bolsjunov som var skrämmande stark i generalrepetitionen.

– Han var helt grym i Cogne för en knapp vecka sedan. Ska Iivo nå upp till den nivån så har han nog att jobba på, säger Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

– Just nu ser det ut som om Bolsjunov tar hem det hela på 15 km klassiskt, men det kan ske under. Iivo Niskanen brukar ju vara som bäst då när det gäller, påminner Lindholm.

Iivo Niskanen, VM 2017.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen, VM 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

SVT:s expert Johanna Ojala beskriver i sin tur Niskanens chanser att försvara VM-guldet som “ganska stora”.

– Han är ju en stjärna på den här distansen. Formen verkar finnas där även om Bolsjunov hade en extrem form i helgen som var. Jag håller Iivo högt på den distansen, det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra.

Även om Lindholm inte verkar tro att det kommer att bli en finländskt seger på 15 kilometer så råder det ingen tvekan om att det är bara guld som duger för Niskanen själv.

– Han har vunnit så många guld, varför skulle han komma hit för att åka om silver? frågar Lindholm.

Medaljkandidaten Pärmäkoski

I OS i Pyeongchang knep Krista Pärmäkoski hela tre medaljer, men den här säsongen har det varit trängre på prispallen i världscupen då bredden i damernas längdåkning blivit större.

Enligt experterna har Pärmäkoski gott om medaljchanser i Seefeld, men någon medaljfavorit är hon ändå inte.

– Det är fler damer i den absoluta toppen. Pärmäkoski har varit i topp-6 hela säsongen, men hon har inte fått till pallplatser så ofta, säger Ojala.

– Om hon kan skruva upp formen så kan hon vara högt på 10 km klassiskt. Men hon har utvecklats också i skate så hon är ju egentligen gångbar på alla distanser.

Krista Pärmäkoski vann sitt första individuella VM-guld i skiathlontävlingen i Lahtis.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski vann sitt första individuella VM-guld i skiathlontävlingen i Lahtis. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

Tidigare hette det att Pärmäkoski inte skulle vara aktuell för lagsprinten i VM, men efter Kerttu Niskanens formbesked i Cogne förväntas de två nu bilda den finländska duon i lagsprinten som avgörs på söndagen.

– Det är klart att de ska kämpa om och ta en medalj tycker jag, speciellt då det handlar om klassisk teknik, slår Lindholm fast.

Ojala är inte lika övertygad och tycker att Sverige, Norge och Ryssland ser ut som starkare medaljkandidater än Pärmäkoski och Niskanen.

– Det svaga kortet i den duon är ju Niskanen som trots resultatet förra helgen inte haft den säsongen som hon haft tidigare. De kommer att få kämpa hårt, säger Ojala.

Blågula frågetecken

I Sverige har sprintesset Stina Nilssons form varit den hetaste rubriken inför VM. Nilsson har rehabiliterat en baklårskada den senaste månaden men är klar för torsdagens sprint.

– I och med att hon tagit beslutet att starta så då är hon ju givetvis tillbaka som guldkandidat, tycker Ojala, som ändå misstänker att Nilsson inte kommer att vara med i lagsprinten.

– Påfrestningen är större i klassisk åkning så jag tror att hon står över lagsprinten. Men de kommer att ta en dag i taget och se hur hon håller. I stafetten är hon en viktig bricka, säger Ojala.

Charlotte Kalla är en annan svensk åkare vars form är ett frågetecken.

Kallas esultat den här säsongen har inte imponerat, men på basis av tidigare erfarenheter så tänker expertduon inte räkna ut henne.

– Hon är ju duktig på att hitta mästerskapsformen, det har hon gjort många gånger. Det blir spännande att se vad hon vaskat fram för form. Jag tror att hon hittat den, säger Ojala.

Charlotte Kalla, våren 2015.
Charlotte Kalla. Charlotte Kalla, våren 2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen Charlotte Kalla

– Jag är bombsäker på att hon kommer att vara bättre nu än hon varit tidigare under vintern, tror också Lindholm.

Så ska man givetvis inte glömma unga Ebba Andersson som varit i stabil form och radat upp topplaceringar hela vintern.

– Den säsongen hon har haft vittnar om att hon är verkligen en mångsidig åkare, hon har verkligen lyft sin klassiska åkning. Hon är definitivt en medaljkandidat på de distanser som hon ställer upp i, säger Ojala.

VM:s kung och drottning

På damsidan är det ändå Therese Johaug som är den suveräna förhandsfavoriten. Norskan har gjort en grym comeback efter dopningsavstängningen och har vunnit alla distanslopp hon startat i.

– Det är väldigt få saker som kan stoppa henne, någon måste väl fälla krokben på henne eller något, skämtar Ojala.

Therese Johaug vann på hemmaplan.
Therese Johaug. Therese Johaug vann på hemmaplan. Bild: EPA-EFE/All Over Press Världscupen i längdåkning,Lillehammer,Therese Johaug

Lindholm har också svårt att tro att någon skulle knäcka Johaug med lagliga metoder. Så länge Norge inte får problem med utrustningen lär ingen kunna rå på Johaug.

– Det är nog nästan så att vallateamet ska sjabbla bort det om inte Johaug åker hem med en massa guldmedaljer, så pass överlägsen har hon varit på alla distanslopp den här vintern, säger Lindholm.

På herrsidan förväntas kampen om vem som är tävlingarnas främsta åkare bli en duell mellan Aleksandr Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo.

– Kläbo visade ju på Tour de ski att han kan åka det mesta. Han satsar väl på att få gå fem distanser, menar Ojala.

Läs också