Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsministerns uttalanden om "grundlagstalibaner" och SS-männen får hård kritik av oppositionen - kräver svar av Sipilä

Försvarsminister Jussi Niinistö i riksdagen den 1 februari 2017
Jussi Niinistö, försvarsminister Försvarsminister Jussi Niinistö i riksdagen den 1 februari 2017 Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Jussi Niinistö,Finlands försvarsminister

Oppositionen riktar i ett öppet brev till statsministern kritik mot försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) för hans uttalanden i offentligheten den senaste tiden. Man frågar sig om Niinistö åtnjuter statsministerns och den övriga regeringens förtroende.

Niinistö har både ifrågasatt riksdagens sätt att övervaka hur grundlagen följs och kritiserat historisk forskning, vars resultat inte stöder hans egen uppfattning om historiens gång, säger oppositionen.

Då riksdagens talman förpassade underrättelselagarna tillbaka till utskotten, efter att experter ifrågasatt lagarnas grundlagsenlighet, blev försvarsminister Niinistö rasande.

Han kallade experterna - det vill säga professorerna Martin Scheinin och Juha Lavapuro - för "grundlagstalibaner" i sin blogg. De vill bara föra fram sina egna ideologier: Riksdagen måste skärpa sig, dundrade Niinistö.

Parlamentarismen betyder att regeringen måste åtnjuta riksdagens förtroende, och inte tvärtom, säger oppositionen i brevet. Det är ohållbart att en minister försöker ingripa i den folkvalda församlingens arbete - i synnerhet när det gäller frågor om grundlagen.

SS-forskning måste kunna idkas

En annan sak som Niinistö kritiserade i en blogg var forskningsrapporten om finländska SS-män nyligen. Niinistö förde fram det orättvisa i att man "utan bevis kastar en skugga av misstanke över de finska SS-soldaterna".

I sitt brev till statsministern säger oppositionen att det handlar om historisk forskning som bör vara möjligt att idka i varje västerländsk nation. Forskningsresultaten bör vara offentliga, också om de inte faller försvarsministern på läppen.

Frivilliga finländare i Waffen-SS.
Frivilliga finländare i Waffen-SS. Bild: Sotamuseo Finländska frivilligbataljonen i waffen-ss

Det är mycket problematiskt att Jussi Niinistö kritiserar forskning om andra världskriget. Det här kommer med största sannolikhet att noteras utomlands, och kan leda till att Finland uppfattas som ett land som vill försköna sitt förflutna, skriver oppositionen.

Försvarsminister Jussi Niinistö kan inte uttala sig som privatperson i dylika frågor, säger oppositionen, som undrar om Niinistös agerande har stöd av statsministern och den övriga regeringen?

Det öppna brevet hade undertecknats av riksdagsgruppernas ordförande för SDP, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet.

Uttalandena inte förenliga med medlemskap i statsråd

SFP:s Thomas Blomqvist förklarar orsaken till det öppna brevet så här:

Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist (SFP) Thomas Blomqvist Bild: Yle/ Bengt Östling Thomas Blomqvist

- Vi upplever det som bekymmersamt att en medlem i statsrådet uttalar sig så här. Det är inte förenligt med vad vi är vana vid och vad vi förväntar oss av en minister.

Vi tycker att han i klarspråk kritiserar riksdagens agerande, säger Blomqvist. Han säger att riksdagen borde "rycka upp sig" i fråga om spaningslagarna.

Privatpersonen Niinistö får naturligtvis ha sina åsikter men inte en medlem i statsrådet.

- Det enda vi i riksdagen ville var att försäkra oss om att lagarna säkert var grundlagsenliga.

Enligt Blomqvist kritiserar minister Niinistö i ganska hårda ordalag de sakkunniga som riksdagen och riksdagens utskott har valt att höra.

- Privatpersonen Niinistö får naturligtvis ha sina åsikter men inte en medlem i statsrådet.

Vi hoppas att statsminister Juha Sipilä (C) informerar oss vad han tänker i den här frågan, säger han.

Simo Elo tonar ner Niinistös uttalanden

Jussi Niinistös partikamrat, Simon Elo, försvarar försvarsministern.

Simon Elo i riksdagen
Simon Elo, Blå framtid Simon Elo i riksdagen Simon Elo,riksdagen,Blå framtid

- Jag tolkar det så att Niinistö undrar hur ärenden som är så väl beredda som spaningslagarna stöter på patrull och skickas tillbaka till grundlagsutskottet.

På frågan varför Niinistö använde ordet "grundlagstaliban" säger Elo så här:

- Nå taliban betyder ju faktiskt "lärd", så egentligen är det en positiv term! Många har nog undrat över hur tolkningen av grundlagsenligheten har blivit så sträng som den blivit.

Vi måste komma ihåg att det inte ha framförts några bevis på att finska män skulle ha deltagit i några grymheter eller krigsförbrytelser.

Angående Niinistös kritik av forskningsrapporten om de finländska SS-männen säger Elo att man måste beakta att Niinistö är historiker själv.

- Vi måste komma ihåg att det inte har framförts några bevis på att finska män skulle ha deltagit i några grymheter eller krigsförbrytelser. Det finns påståenden men inga konkreta belägg.

Läs mera:

Talibaner eller objektiva forskare? Gnabbet om grundlagsexperternas uttalanden fortsätter

Neutralt konstaterande i stil med kejsarens nya kläder eller ett agerande av grundlagstalibaner? Munhuggningen mellan en del politiker och grundlagsexperter visar inga tecken på att mattas av i underrättelselagarnas kölvatten.