Hoppa till huvudinnehåll

Förväntningarna högt ställda då Vatikanen inleder kongress om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan

Påven Franciskus.
Påven Franciskus. Bild: GREGORIO BORGIA/All Over Press påven fransiskus

I Vatikanen börjar idag en kongress som man hoppas ska komma med svar på svåra frågor. Biskopar från hela världen samlas för första gången för att behandla de otaliga fall av sexuella övergrepp som skakar den katolska kyrkan.

Doris Wagner är ett av offren för sexuella övergrepp inom kyrkan.

Den tidigare nunnan talade i början av veckan i samband med en presskonferens i Vatikanen om hur övergreppen kan fortsätta.

– När ditt liv präglas av lydnad och plikt är det till exempel inte många nunnor som vågar tala ut, konstaterade Wagner.

Men nu är det då meningen att biskopar från hela världen under ledning av påve Franciskus ska ta sig an frågan som redan i årtionden har kastat sin långa skugga över den katolska kyrkan.

Många hoppas att påvens tidigare fördömanden nu också ska följas av handling.

”Alla ser inte ens problemet”

Vad man kan vänta sig för resultat av kongressen är ändå mycket oklart och åtminstone i Tyskland frågar man sig redan nu hur påve Franciskus ska tackla de mycket höga förväntningarna.

I synnerhet som de katolska länderna befinner sig på så olika stadier när det gäller att tackla problemet.

Där det i länder som USA, Irland och Tyskland redan börjar råda en någorlunda klar bild över vad som har skett under årens lopp, är situationen ändå en helt annan på många andra håll i världen.

– Vi har tyvärr många katolska länder där sexuellt utnyttjande och sexuellt våld inte ens ses som ett existerande problem. Det är där arbetet nu måste börja, säger Christian Weisner från reformrörelsen Wir sind Kirche i Tyskland.

Inför kongressen har organisatörerna uppmanat de deltagande biskoparna att träffa personer som har utsatts för sexuella övergepp.

Tyskar tvivlar på kyrkans bemödanden

I Tyskland började skandalen inom den tyska katolska kyrkan rullas upp för snart tio år sedan och i höstas visade kyrkans interna utredning att minst 3 600 barn och unga har utsatts för sexuella övergrepp.

Då lovade man från kyrkans sida grundliga utredningar, men en opinionsundersökning som nyhetsbyrån DPA har låtit göra visar att de flesta betvivlar att kyrkan aktivt bemödar sig om att reda ut och se till att likande saker inte sker i framtiden.

Som viktigaste enskilda faktor bakom det sexuella övergreppen ser de tillfrågade de katolska prästernas celibattvång.

Och att möten som det i Vatikanen måste leda till konkreta resultat är helt klart åtminstone i Tyskland.

En studie som presenterades för några veckor sedan visar att över fyrtio procent av de tyska katolikerna åtminstone en gång har tänkt tanken att lämna kyrkan.