Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmarna får rösta per brev – snart skickas röstsedlarna ut

Valsedel för den rådgivande folkomröstningen i Korsholm.
Så här ser valsedeln ut för den rådgivande folkomröstningen i Korsholm som ordnas den 17 mars. Valsedel för den rådgivande folkomröstningen i Korsholm. Bild: Yle/Sofi Nordmyr folkomröstningar,Korsholm,Valsedel,Korsholm folkomröstning

Rösta på valdagen eller rösta på förhand, per brev. De alternativen har invånarna i Korsholm då de ska rösta i den rådgivande folkomröstningen om eventuell kommunfusion med Vasa.

Den rådgivande folkomröstningen i Korsholm närmar sig. Nästa vecka får alla röstberättigade korsholmare hem information om folkomröstningen samt brevröstningshandlingar. Det är sådant som behövs om man inte har möjlighet att rösta på den egentliga dagen för folkomröstningen, den 17 mars.

Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars.
Alla korsholmare får snart hem ett informationspaket med röstsedel inför folkomröstningen. Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Korsholm,folkomröstningar,Korsholm folkomröstning

Brevröstningen går till så att man fyller i röstsedeln och sätter den i det bifogade kuvertet. Därefter fyller man i och undertecknar följebrevet och lägger det och kuvertet med röstsedeln i det likalaedes bifogade ytterkuvertet.

Brevrösterna ska vara Korsholms centralvalnämnd tillhanda senast fredagen den 15 mars kl 19.

Centralvalnämnden granskar därefter brevröstningshandlingarna - ett undertecknat följebrev är en förutsättning för en godkänd brevröst. Därefter skiljs följebrevet från det oöppnade valkuvertet, som öppnas först vid rösträkningen.

Vill man i stället rösta på den egentliga valdagen ska man mellan kl 9.00 och 20.00 besöka det röstningsställe som finns angivet på det meddelandekort som skickats hem.

Resultatet i folkomröstningen meddelas på kommunens webbplats då resultatet är klart, vilket det förväntas vara efter klockan 21 på valdagen den 17 mars.

Läs också