Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserade Fis-chefen försvarar förbundets kongress i Pattaya: ”All lyx som vi behöver”

Gian Franco Kasper.
Gian Franco Kasper under öppningsceremonin i Seefeld. Gian Franco Kasper. Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press Gian-Franco Kasper

Det internationella skidförbundet Fis har valt att arrangera sin årliga kongress i Thailand nästa år. Ett beslut som väckte häftig kritik och som presidenten Gian Franco Kasper igen har fått försvara. Vi kan inte kontrollera antalet prostituerade i varje stad, säger han enligt Aftonbladet.

Det var i början av februari som det klarnade att det internationella skidförbundet Fis hade valt att arrangera sin årliga kongress i Pattaya i Thailand år 2020. De två andra kandidaterna var Marrakech i Marocko och Hong Kong.

Beslutet kritiserades från många olika håll, bland annat i Norge, där Fis styrelsemedlem Erik Röste konstaterade att beslutet ”inte skickar någon bra signal”. Beslutet har också kritiserats eftersom orten är känd för sin sexturism.

Yle Sportens podd tog också ställning till diskussionen.

– Det krävs inte hemskt många kloka huvuden som behöver slås ihop för att etablera att det nuvarande förfarandet är ohållbart, konstaterade Antti Koivukangas.

"Vet vad ni tycker..."

I samband med öppningsceremonin av skid-VM i Seefeld fick Fis-presidenten Gian Franco Kasper försvara beslutet.

Han har dock ingen förståelse för kritiken.

– Jag vill bara understryka att jag vet vad ni tycker om Pattaya men Pattaya är mer än bara sexturism. Pattaya är också så vitt jag vet en perfekt stad för stora kongresser, säger han enligt Aftonbladet och förtydligar:

– Vi har all lyx som vi behöver för våra 1200 deltagare och om jag ska vara ärlig: Om vi i framtiden måste kontrollera antalet prostituerade i varje stad vi väljer så får vi kanske problem. De flesta städer i världen har då ingen möjlighet att arrangera det här.

Enligt Kasper var motståndet ”stort” framför allt i de skandinaviska länderna.

– För mig personligen gör det ändå ingen skillnad. Jag lämnar aldrig hotellet ändå, säger han.

Vill fortfarande arrangera OS i diktaturer, men säger sig ha blivit missförstådd

Kasper är en minst sagt omstridd skidsportsprofil. Schweizaren har uttalat sig kontroversiellt flera gånger under sin långa karriär – senast strax innan nyheten om kongressen i Pattaya.

Då sade Kasper nämligen att ”det är lättare att ordna OS i diktaturer eftersom de inte behöver fråga folket” och han verkade också ifrågasätta klimatförändringen.

Det senare var ändå ett missförstånd, menar han nu.

– Det är klart att jag som alla andra vet att det finns en klimatförändring och vi måste hantera konsekvenserna av det. Frågan jag fick var om vi kommer att ha snö om 30 år och jag svarade att det var en ren spekulation och att vi får se. Vi vet att vi har utmaningar med klimatförändringarna, säger han enligt Aftonbladet.

För knappt två år sedan var Kasper i rubrikerna för att ha jämfört IOK:s behandling av ryska idrottare med judeförintelsen i Nazityskland. Den gången bad han ändå snabbt om ursäkt för kommentaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport