Hoppa till huvudinnehåll

Minst 70 döda i explosionsartad brand i Dhaka

Räddningsarbetare bär ut ett offer från storbranden i Dhaka
räddningsarbetare bär ut ett offer ur de sönderbrända byggnaderna i Dhaka Räddningsarbetare bär ut ett offer från storbranden i Dhaka Bild: AFP / Lehtikuva Bangladesh,bränder

En förödande brand i den tätt bebyggda historiska delen av Bangladesh huvudstad Dhaka har krävt minst 70 människors liv. Kring 50 personer fick svåra brännskador.

Branden bröt ut på sent på onsdagen och spred sig snabbt till närliggande byggnader. Brandkåren misstänker att branden fick sin början från en gasflaska.

Elden spred sig snabbt eftersom det fanns stora mängder kemikalier i ett lager i byggnaden.

En övertänd byggnad i Dhaka. Branden krävde tiotals liv.
En övertänd byggnad i Dhaka. Branden krävde tiotals liv. Bild: AFP / Lehtikuva Dhaka,Bangladesh,bränder

Det tog tio timmar för brandkåren att få kontroll över elden, och dödssiffran befaras stiga ytterligare.

‒ Våra enheter arbetar på brandplatsen, men många av kropparna är brända till oigenkännlighet. Vårt folk använder liksäckar och skickar dem vidare till sjukhusen, sade Mahfuz Riben vid brandkåren i Dhaka.

Brand i Dhaka.
Brand i Dhaka. Bild: AFP / Lehtikuva Bangladesh

Branden inträffade i stadsdelen Chawbazar, som byggdes för kring 400 år sedan under Mugul-imperiet. Stadsdelen är tätt bebyggt med smala gator och gränder mellan husen. Byggnaderna har i regel butiker, restauranger eller lagerutrymmen i de nedre våningarna och lägenheter ovanför dem.

Brand i Dhaka.
Brand i Dhaka. Bild: AFP / Lehtikuva Bangladesh,Dhaka

De trånga gatorna gjorde det svårt för brandkåren att nå brandplatsen på onsdagen.

Liknande tragedier är relativt vanliga i Bangladesh, där bränder, översvämningar och andra olyckor ofta kräver tiotals liv.

2012 dog 112 människor i en brand i en textilfabrik i utkanterna av Dhaka. Arbetarna i fabriken kunde inte ta sig ut eftersom dörrarna var låsta. Ett knappt halvår senare dödades över 1 100 människor då en fabriksbyggnad där flera textilföretag var inhysta rasade samman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes