Hoppa till huvudinnehåll

Mörka rum, fel medicinering, alltid bråttom – vårdaren som slog larm om Ulrikahemmet är glad att bubblan sprack

Porträtt av Tarja Parkatti.
Tarja Parkatti är vårdaren som slog larm om vårdhemmet Ulrika i Kristinestad. Hon är glad över diskussionen som följde. Porträtt av Tarja Parkatti. Bild: Privat/Tarja Parkatti porträttfotografering,parkatti

Den vårdare som först slog larm om läget på Ulrikahemmet i Kristinestad är nöjd över den nationella diskussion som följde. Närvårdaren Tarja Parkatti berättar i vårdfackets nättidning Super om vad som ledde till att hon reagerade.

När Valvira i januari beslöt att stänga Esperi Cares vårdhem i Kristinestad fick det följder i hela landet. Tarja Parkatti var den första som kontaktade Valvira om förhållandena på hemmet.

- Jag är väldigt nöjd att jag gjorde det även om jag nog funderade. Men det var ett kaotiskt läge, säger Parkatti när Yle Österbotten får tag i henne.

Hon säger i nättidningen att situationen var tröstlös. Det var för få anställda och bråttom hela tiden.

- Jag är glad över att bubblan sprack och man väcktes till insikt om verkligheten.

Materialbrist och låsta dörrar

Parkatti säger vidare att respekten för människovärdet och rätten att själv bestämma inte längre fanns på hennes jobb.

- Medicin delades ut fel, det var sällan läkare kom på besök och då hann de bara träffa några boende.

Ett fönster i en vit vägg. Bredvid fönstret en röd skylt med texten Esperi.
Vårdhemmet Ulrika verkar numera i staden Kristinestads regi. Ett fönster i en vit vägg. Bredvid fönstret en röd skylt med texten Esperi. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,vårdhem,äldreomsorg,Oy Esperi,vårdhemmet Ulrika

Enligt Parkatti fanns det i ett patientrum bara en säng, och lamporna fungerade bara i toaletten. Medicinkopparna tvättades och användes på nytt då man inte fick beställa nya. Det var också brist på annat vårdmaterial.

- De boendes dörrar hölls låsta. De kom inte in i rummen innan en skötare öppnade dörren.

Tack från många håll

Parkatti säger att hon hade informerat sin arbetsgivare om bristerna, men ingen hade reagerat.

- Jag övervägde en stund om jag ska anmäla, men mitt hjärta tvingade mig. Alla skötare har ett ansvar att anmäla missförhållanden, säger Parkatti i nättidningen.

Parkatti säger att hon fått tack från många håll, från Valvira, facket och Regionförvaltningsverket.

- Hoppas det här väcker beslutsfattare på högsta ort. Så de märker att det behövs pengar inom äldreomsorgen.

Läs mera:

Kristinestad svarar på kritiken om vårdhemmet Ulrika – "Vi har gjort allt vi kunnat"

Esperi Care och missförhållanden på vårdhemmet Ulrika i Kristinestad har varit ett hett diskussionsämne under de senaste dagarna. Nu svarar Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall på kritiken som kommit mot Kristinestads ansvar och kontroll av vårdhemmet.

Läs mera:

Kristinestad har tagit över verksamheten vid vårdhemmet Ulrika – brist på personal ledde till fara för patientsäkerheten

På torsdag kväll tog Kristinestad över ansvaret för vården vid Esperis vårdhem Ulrika. Främsta orsaken är enligt Kristinestads vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl personalbristen vid vårdhemmet.

Läs också